Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 411
Dodano: 07.01.2018
Odsłon: 718
> 6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Śliwki kroimy w mniejsze kawałki, mieszamy z żurawiną, skórką pomarańczową kandyzowaną, dodajemy łyżkę mąki i w niej obtaczamy.
Wiórka kokosowe prażymy na suchej patelni, studzimy.
Słonecznik prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy za pomocą blendera, nie za drobno.
Migdały prażymy, studzimy i kroimy na 3 części.
Rada: można użyć np. samych śliwek bez żurawiny, i na odwrót, ale waga powinna być sumą tych składników, tak samo co do orzechów i migdałów, ich proporcje można mieszać.
Żółtka oddzielamy od białek.
Białka miksujemy, stopniowo dodając cukier do uzyskania gęstego lukru.
Dodajemy startą skórkę z pomarańczy, 4 łyżki soku z wyciśniętej pomarańczy, żółtka i wszystko dokładnie miksujemy.
Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy tylko tyle, żeby uzyskać jednolitą masę.
Wsypujemy rozdrobniony słonecznik, wiórka kokosowe i dokładnie mieszamy.
Na samym końcu dodajemy przygotowane wcześniej bakalie (orzechy, migdały, skórkę pomarańczową kandyzowaną, śliwki i żurawinę), całość mieszamy.
Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia (dno i boki), przekładamy masę, wierzch wyrównujemy.
Piekarnik nastawiamy na 180°C, wkładamy ciasto na dolną półkę, wierzch przykrywamy papierem do pieczenia i w tej temperaturze pieczemy 30 min.
Następnie skręcamy temp. do 150°C i pieczemy jeszcze ok. 45 min.
Ciasto pozostawiamy do przestygnięcia.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Nevermore 08 stycznia 2018Zgłoś do usunięcia
Pyszne ciacho, super :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

ErJot 07 stycznia 2018Zgłoś do usunięcia
Fajny pomysł na wykorzystanie bakalii pozostałych po pieczonych keksach na Boże Narodzenie.0 Kto głosował? | Odpowiedz