Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie jest to ciasto typowe, bo bardziej "batonowe", twardziel bo twardy podczas krojenia, ale idealny do jedzenia. Im dłużej leżakuje, tym lepiej smakuje.
Śliwki kroimy w mniejsze kawałki, mieszamy z żurawiną, skórką pomarańczową kandyzowaną, dodajemy łyżkę mąki i w niej obtaczamy.
Wiórka kokosowe prażymy na suchej patelni, studzimy.
Słonecznik prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy za pomocą blendera, nie za drobno.
Migdały prażymy, studzimy i kroimy na 3 części.
Rada: można użyć np. samych śliwek bez żurawiny, i na odwrót, ale waga powinna być sumą tych składników, tak samo co do orzechów i migdałów, ich proporcje można mieszać.
Żółtka oddzielamy od białek.
Białka miksujemy, stopniowo dodając cukier do uzyskania gęstego lukru.
Dodajemy startą skórkę z pomarańczy, 4 łyżki soku z wyciśniętej pomarańczy, żółtka i wszystko dokładnie miksujemy.
Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy tylko tyle, żeby uzyskać jednolitą masę.
Wsypujemy rozdrobniony słonecznik, wiórka kokosowe i dokładnie mieszamy.
Na samym końcu dodajemy przygotowane wcześniej bakalie (orzechy, migdały, skórkę pomarańczową kandyzowaną, śliwki i żurawinę), całość mieszamy.
Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia (dno i boki), przekładamy masę, wierzch wyrównujemy.
Piekarnik nastawiamy na 180°C, wkładamy ciasto na dolną półkę, wierzch przykrywamy papierem do pieczenia i w tej temperaturze pieczemy 30 min.
Następnie skręcamy temp. do 150°C i pieczemy jeszcze ok. 45 min.
Ciasto pozostawiamy do przestygnięcia.
Pyszny deser budyniowo-jogurtowy z borówkami i chrupiącymi migdałami. Mocno s...
Odsłon: 67
Pyszna i łatwa sałatka z cukini w zalewie z musztardą francuską idealna jako...
Odsłon: 7562
Prosty i szybki przepis na ciasto na pizzę! Ja jako laik w pieczeniu i gotowa...
Odsłon: 321
Pyszne nie tylko jako dodatek do kanapek. Polecam musztardę chrzanową ale rów...
Odsłon: 70
Łopatka była w promocji więc wygrała konkurs na "gwiazdę obiadu". Sezon w p...
Odsłon: 79
Pyszny deser budyniowo-jogurtowy z borówkami i chrupiącymi migdałami. Mocno s...
Odsłon: 67
Pyszna i łatwa sałatka z cukini w zalewie z musztardą francuską idealna jako...
Odsłon: 7562
Prosty i szybki przepis na ciasto na pizzę! Ja jako laik w pieczeniu i gotowa...
Odsłon: 321
Pyszne nie tylko jako dodatek do kanapek. Polecam musztardę chrzanową ale rów...
Odsłon: 70
Łopatka była w promocji więc wygrała konkurs na "gwiazdę obiadu". Sezon w p...
Odsłon: 79
Składniki
Śliwki kroimy w mniejsze kawałki, mieszamy z żurawiną, skórką pomarańczową kandyzowaną, dodajemy łyżkę mąki i w niej obtaczamy. Wiórka kokosowe prażymy na suchej patelni, studzimy. Słonecznik prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy za pomocą blendera, nie za drobno. Migdały prażymy, studzimy i kroimy na 3 części. Rada: można użyć np. samych śliwek bez żurawiny, i na odwrót, ale waga powinna być sumą tych składników, tak samo co do orzechów i migdałów, ich proporcje można mieszać.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka miksujemy, stopniowo dodając cukier do uzyskania gęstego lukru. Dodajemy startą skórkę z pomarańczy, 4 łyżki soku z wyciśniętej pomarańczy, żółtka i wszystko dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy tylko tyle, żeby uzyskać jednolitą masę. Wsypujemy rozdrobniony słonecznik, wiórka kokosowe i dokładnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy przygotowane wcześniej bakalie (orzechy, migdały, skórkę pomarańczową kandyzowaną, śliwki i żurawinę), całość mieszamy.
Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia (dno i boki), przekładamy masę, wierzch wyrównujemy. Piekarnik nastawiamy na 180°C, wkładamy ciasto na dolną półkę, wierzch przykrywamy papierem do pieczenia i w tej temperaturze pieczemy 30 min. Następnie skręcamy temp. do 150°C i pieczemy jeszcze ok. 45 min. Ciasto pozostawiamy do przestygnięcia.
Przepisy Desery
Desery
Sobotni placek z rabarbarem
Desery
Tarta z mascarpone i borówkami amerykańskimi
Desery
Deser toffee z karmelizowanymi migdałami
Desery
Kruchy placek ze śliwką i kruszonką
Sobotni placek z rabarbarem
Zbliża się weekend, a ty znów nie masz pomysłu na to, jakie ciasto zaserwować...
Odsłon: 29
Tarta z mascarpone i borówkami amerykańskimi
Szybka do zrobienia, wdzięczna w smaku tarta z kremem mascarpone, posypaną bo...
Odsłon: 59