Do góry

Desery Przepis na:

ciasto bananowe Lidki

ciasto bananowe Lidki

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 8544

Dodano:

Odsłon: 41579

Przepis dostałam od przyjaciółki Lidzi...dziękuję ! :) Ciacho ma wiele zalet, na przykład: 1. Szybkie 2. Proste 3. Rozwojowe - można dodać do niego ulubione bakalie, miód, powidła, dżem, śmietanę... 4. Wyjdzie zawsze i każdemu. 5. Wilgotne, również na drugi dzień. 6. Bez miksera też się uda, można z powodzeniem użyć trzepaczki rózgowej lub po prostu łyżki.

Składniki

  • 4 średnie mocno dojrzałe banany ( masa po obraniu to około 450 - 500 gramów)
  • 2 szklanki mąki pszennej (sprawdzi się również orkiszowa)
  • 0,5 szklanki cukru ( świetny będzie brązowy)
  • 130 gramów masła lub margaryny
  • 2 łyżki oleju lub kwaśnej gęstej śmietany
  • 2 jaja
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • +
  • moje dodatki:
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao
  • 1,5 garści orzechów (można użyć ulubionych, pomieszać rodzaje)
  • 1,5 garści rodzynek i suszonej żurawiny (wymieszałam w równych proporcjach)
  • 100 gramów gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mąki do obtoczenia rodzynek i żurawiny
  • polewa czekoladowa:
  • 100 gramów masła lub margaryny, 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka, 2 kopiaste łyżeczki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny + 50 ml ciepłej wody
  • do posypania: np. wiórki kokosowe, maczek cukrowy złoty
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rodzynki i żurawinę przelać obficie wrzątkiem, dobrze odsączyć, obtoczyć w mące.
    Czekoladę posiekać na kawałki średniej wielkości.

    Banany dobrze pognieść lub utrzeć blenderem.

  2. Mąkę przesiać z solą, proszkiem do pieczenia i sodą.
    Jaja utrzeć krótko z cukrami, dodać pulpę bananową, stopione i schłodzone masło (ewentualnie margarynę), kakao, olej lub śmietanę, wszystko zmiksować lub utrzeć łyżką do połączenia składników, nie za długo.

    Do ciasta dodać bakalie i czekoladę, wymieszać delikatnie łyżką.

  3. Kwadratową blaszkę o boku 22 - 24 cm lub tortownicę o średnicy 22 cm lub dłuższą foremkę keksową 12x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i wyrównać powierzchnię.

  4. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć ciasto i piec około 50 minut, do tzw "suchego patyczka".

    Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, przez pierwsze 30 minut po wyłączeniu.


    Następnie przygotowujemy polewę.
    Żelatynę rozprowadzamy w gorącej wodzie.
    Do rondelka wrzucamy masło, wsypujemy cukier puder, kakao, wlewamy mleko, podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników (nie zagotowujemy). Następnie wyłączamy gaz, dodajemy żelatynę i mieszamy dokładnie, do rozpuszczenia tej ostatniej.
    Polewę schładzamy do temperatury pokojowej i rozprowadzamy po ostudzonym cieście.
    Następnie wkładamy do lodówki, kiedy polewa będzie w połowie zastygania ciasto posypujemy wiórkami kokosowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sandra1 04 grudnia 2014 Wygląda rewelacyjnie !
Do wypróbowania :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 03 grudnia 2014 Przecież to jest idealne ciasto na Święta:) Prosty i pyszny przepis Lidki,i Twoje dodatki Ewo - powstała świąteczna pyszotka pięknie prezentująca się na stole. Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lidka5x5 03 grudnia 2014 Jak zwykle Ewcia z prostego przepisu potrafisz zrobić coś ekstra. Super. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń