Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto bananowo-truskawkowe

Ciasto bananowo-truskawkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2450

Dodano:

Odsłon: 1047

Szybkie ciasto orzechowe wzbogacone bananami, dzięki czemu jest bardzo soczyste. Na wierzchu krem z serka mascarpone i mnóstwo truskawek. Całość polałam czerwoną polewą truskawkową, ale równie dobrze można użyć truskawkowej galaretki. Moim dzieciom smakowało, a to już połowa sukcesu. :)

Składniki

  • 100g mielonych orzechów laskowych
  • 2 banany
  • 200g miękkiego masła
  • 200g cukru
  • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
  • 4 jajka
  • 200g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1kg truskawek
  • 4 łyżki soku cytrynowego
  • 250g mascarpone
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • opakowanie galaretki truskawkowej
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Ostudzić. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Jednego banana obrać ze skórki i rozgnieść widelcem. Banana zmiksować razem z miękkim masłem, cukrem, skórką cytrynową i jajkami na puszystą masę. Dodać mąkę, orzechy i proszek do pieczenia. Ciasto rozprowadzić równomiernie w formie, piec 15 minut. Po upieczeniu wyjąć i lekko ostudzić.

  2. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na połówki. Drugiego banana obrać ze skórki, pokroić w plasterki i skropić dwiema łyżkami soku z cytryny.

  3. Mascarpone zmiksować krótko z resztą soku cytrynowego i z cukrem waniliowym. Kremem posmarować cienko całe ciasto. Truskawki i banana ułożyć na cieście. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, gdy zacznie tężeć, wylać na ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń