Smaker
Dodaj przepis
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Desery
  • ciasto "Barwy jesieni"
  • Desery
  • Przepis na
Odsłon: 51918 27.11.2015

ciasto "Barwy jesieni"

> 60 min
>60 min
>6 osób
>6 os.
Ewaaa
Ewaaa

Karmel, orzechy i smaki czekoladowe to główne nuty przewodnie tego ciasta. Nie jest za słodkie, dodałam kwaskowaty dżem i poncz mocno cytrynowy do spodu bakaliowo - jabłkowego. Najlepsze na drugi dzień, przekonajcie się :)

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Przygotowanie

1

Najpierw pieczemy ciasto bakaliowe i biszkopt.
Ciasto bakaliowe.
Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę, zasypujemy cukrem i cukrem z wanilią, mieszamy i odstawiamy na 20 minut, zebranego ewentualnie soku nie odlewamy.
Komponujemy mieszankę bakaliową wg gustu, łącznie ma być wszystkiego 200 gramów.
Orzechy kroimy średnio drobno.
Bakalie wsypujemy do jabłek, mieszamy.

Potem wbijamy 4 żółtka, mieszamy, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy dokładnie łyżką.
Białka ubijamy na pianę, dodajemy do jabłek i delikatnie, ale dokładnie mieszamy łyżką.
Foremkę o wymiarach 25x35 cm wyścielamy folią do pieczenia, wykładamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 - 35 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie), ciasto ma być blado - złote z góry, a wsadzony patyczek - suchy.
Ciasto schładzamy, papier odrywamy dopiero po całkowitym ostygnięciu (nie wyrzucamy go, będzie potem potrzebny), a potem ponczujemy wodą z sokiem z cytryny i cukrem.


Biszkopt.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, wsypujemy cukier i miksujemy na najszybszych obrotach do uzyskania puszystej bezy (cukier ma się rozpuścić), dodajemy żółtka, krótko miksujemy, potem wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, ponownie miksujemy, na końcu dodajemy kakao i krótko miksujemy do połączenia składników.

Tą samą blaszkę (25x35 cm) znów wyścielamy (nowym) papierem do pieczenia, przelewamy masę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka, około 25 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Biszkopt studzimy i dopiero po całkowitym schłodzeniu odrywamy papier.

Biszkopt przekrawamy na dwa równe i cienkie blaty (za pomocą długiego noża o ząbkowanym ostrzu, w tym przypadku odradzam metodę nitkową, gdyż biszkopt jest na to zbyt delikatny).


Krem toffi.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, schładzamy do temp. pokojowej (ma być wciąż płynna).
Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy masę karmelową, optymalnie w temp. pokojowej (jeśli jest gęsta po pobycie w lodówce koniecznie ogrzejmy ją wkładając puszkę do gorącej wody, ale masa ma mieć ostatecznie temp. pokojową (!).

Karmel miksujemy ze śmietanką na najszybszych obrotach miksera (na początku będą grudki, które szybko się rozpuszczą). Jeśli ktoś lubi mocno słodkie masy może w tym momencie dodać cukier puder wg upodobań i wymieszać łyżką.
Kiedy żelatyna osiągnie odpowiednią temperaturę dodajemy do niej łyżeczkę kremu toffi, mieszamy, następnie jednym ruchem wlewamy do całości masy i miksujemy na najszybszych obrotach do połączenia składników (nie za długo).
Masa na początku będzie dość płynna, więc wstawiamy ją do lodówki i trzymamy dopóki nie będzie miała konsystencji kisielu.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (na którym piekło się ciasto bakaliowe), wkładamy je do foremki (ostrożnie, nasączone może nam się rozrywać), smarujemy dość grubą warstwą dżemu.

Kiedy krem toffi zgęstnieje wykładamy go na dżem i wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy pierwszym blatem biszkoptu kakaowego, lekko dociskamy i wkładamy do lodówki.

Kiedy krem stężeje wyciągamy ciasto i wierzchni blat smarujemy sowicie masą karmelową (w temp. pokojowej), wygładzamy powierzchnię i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.

2

Po tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową.
Żelatynę rozprowadzamy w zimnej wodzie.
Do rondelka wrzucamy masło, wsypujemy cukier puder, kakao, wlewamy mleko, podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników (nie zagotowujemy). Następnie wyłączamy gaz, dodajemy żelatynę i mieszamy dokładnie, do rozpuszczenia tej ostatniej.
Polewę schładzamy do temperatury pokojowej i rozprowadzamy po wierzchu ciasta.
Na koniec wierzch ciasta ozdabiamy ulubionymi bakaliami.

Schładzamy w lodówce optymalnie kilkanaście godzin.

Smacznego !

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (5)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Polecane przepisy

Barwy jesieni

Przepis dnia

POMPOLINA
POMPOLINA
Dania główne

Roladki z karkówki w sosie kurkowym

Dania główne Roladki z karkówki w sosie kurkowym

Pyszne roladki z aromatem jesieni:)))

  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Rolady
  • Ciasta
  • Kiełbasy

Odsłon: 35700

> 60 min >60 min
25
Majala
Majala
Zupy

Uśmiech jesieni...zupa dyniowa.

Zupy Uśmiech jesieni...zupa dyniowa.

Już pokazuje się w sprzedaży tegoroczna dynia. Ale zimą i wiosną można kupić...

  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Owoce
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Imbir
  • Ciasta
  • Bułki

Odsłon: 2732

> 60 min >60 min
2
Chillnezka
Chillnezka
Dania główne

Kurczak w barwach jesieni

Dania główne Kurczak w barwach jesieni

Moje poranki w kuchni mają to do siebie, że z jednej strony walczę z czasem,...

  • Do pracy
  • Ryż
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Grzyby
  • Przyprawy

Odsłon: 10170

do 30 min 30 min
37

ciasto barwy jesieni

Przepis dnia

patusia5
patusia5
Desery

Ciasto z sercem

Desery Ciasto z sercem

Proste ciasto ucierane z sercem w środku. By wykonać to ciasto musimy najpier...

  • Walentynki
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Podroby
  • Przyprawy
  • Wanilia
  • Ciasta
  • Jajka

Odsłon: 980

> 60 min >60 min
14
Chillnezka
Chillnezka
Dania główne

Kurczak w barwach jesieni

Dania główne Kurczak w barwach jesieni

Moje poranki w kuchni mają to do siebie, że z jednej strony walczę z czasem,...

  • Do pracy
  • Ryż
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Grzyby
  • Przyprawy

Odsłon: 10170

do 30 min 30 min
37
danutast1
danutast1
Desery

Jagodowe ciasto.

Desery Jagodowe ciasto.

Bardzo proste ciasto z jagodami ( można też użyć innych sezonowych owoców )....

  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta
  • Jajka

Odsłon: 1668

> 60 min >60 min
6

ciasto "Barwy jesieni"

Kurka_domowa
Kurka_domowa
Desery

Ciasto z malinami

Desery Ciasto z malinami

Proste, smaczne i przyjemne :) Przepis pochodzi z gazetki "Przyślij przepis"

  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta
  • Bułki
  • Jajka

Odsłon: 19137

> 60 min >60 min
29
helenapon
helenapon
Desery

Ciasto dyniowe z masą serową i wiórkami:

Desery Ciasto dyniowe z masą serową i wiórkami:

Jesień to czas , w którym mamy najróżniejsze dynie. W swoim ogrodzie mam różn...

  • Makaron
  • Warzywa
  • Owoce
  • Wiśnie
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Makarony
  • Ciasta
  • Jajka

Odsłon: 542

> 60 min >60 min
3
kucharka-amatorka
kucharka-amatorka
Desery

Ciasto czekoladowo-kokosowe

Desery Ciasto czekoladowo-kokosowe

Smaczne i łatwe ciasto na podwieczorek, spotkanie towarzyskie i jakąkolwiek i...

  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Jajka

Odsłon: 5644

do 60 min 60 min
20

ciasto liść jesieni

Kasiaczek06
Kasiaczek06
Desery

Ciasto Żołądek

Desery Ciasto Żołądek

Ciasto o czterech smakach:)

  • Nabiał
  • Jajka
  • Orzechy
  • Kokos
  • Ciasta
  • Jajka

Odsłon: 50164

do 60 min 60 min
45
hajduczek-naturalnie
hajduczek-naturalnie
Dania główne

Zapiekanka w kolorze jesieni

Dania główne Zapiekanka w kolorze jesieni

Zapiekanka w kolorze jesieni to po prostu jedna z wersji zapiekanego makaronu...

  • Amerykańska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Owoce
  • Nabiał
  • Ser
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Zapiekanki
  • Sałatki makaronowe
  • Kompoty

Odsłon: 559

do 60 min 60 min
5
SprytnaChochla
SprytnaChochla
Desery

Ciasto Królowa Jesieni

Desery Ciasto Królowa Jesieni

Ciasto dyniowe przekładane masą z kasztanów jadalnych i jabłkami, polane czek...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Warzywa
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy
  • Kasztany
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Jajka

Odsłon: 20113

> 60 min >60 min
28

sałatki na jesień

babcitereskiciasta
babcitereskiciasta
Desery

Tort ''jesień''

Desery Tort ''jesień''

Tort z jesiennymi czekoladowymi liśćmi.Tort z kremem stracciatella i jagodowy...

  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Kremy
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta
  • Torty
  • Dżemy
  • Jajka

Odsłon: 605

> 60 min >60 min
14
mangiare
mangiare
Sałatki

Sałatki z buraka pieczonego .Szybkie i proste. Przepis dla Wegetarianów!

Sałatki Sałatki z buraka pieczonego .Szybkie i proste. Przepis dla Wegetarianów!

Burak pieczony w dwóch odsłonach. Jedna sałatka z pomarańczą a druga z granat...

  • Walentynki
  • Warzywa
  • Buraki
  • Owoce
  • Nabiał
  • Ser
  • Orzechy
  • Orzechy włoskie

Odsłon: 4273

do 15 min 15 min
8
MojeDomoweJedzenie
MojeDomoweJedzenie
Sałatki

Sałatka z jajkiem i rzodkiewką. Idealna na Wielkanoc i nie tylko

Sałatki Sałatka z jajkiem i rzodkiewką. Idealna na Wielkanoc i nie tylko

Dziś przygotowałam prostą i szybką w przygotowaniu sałatkę warstwową z jajkie...

  • Wielkanoc
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Przyprawy
  • Jajka

Odsłon: 35924

do 60 min 60 min
115

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Desery

Ciasto królewicz

Desery Ciasto królewicz

Proste, efektowne i bardzo smaczne - tak najkrócej można opisać ciasto królew...

  • Bez cukru
  • Nabiał
  • Przyprawy
  • Ciasta
  • Jajka

Odsłon: 54248

do 60 min 60 min
94
smaker
smaker
Przekąski

Imprezowe babeczki z tortilli

Przekąski Imprezowe babeczki z tortilli

Babeczki z tortilli to ciekawa alternatywa dla klasycznych taco. Charakteryzu...

  • Impreza
  • Grill
  • Meksykańska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Placki
  • Ciasta

Odsłon: 6268

do 30 min 30 min
4
smaker
smaker
Desery

Idealny biszkopt siostry Anastazji

Desery Idealny biszkopt siostry Anastazji

Biszkopt to jeden z podstawowych wypieków, który stanowi podstawę tortów i wi...

  • Nabiał
  • Ciasta
  • Torty
  • Bułki
  • Jajka

Odsłon: 18568

do 30 min 30 min
58
Futka
Futka
Desery

Ciasto marchewkowe z kremem jogurtowym i truskawkami

Desery Ciasto marchewkowe z kremem jogurtowym i truskawkami

Przepis na smaczne, delikatne i puszyste ciasto marchewkowe z kremem jogurtow...

  • Kremy
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Kremy
  • Jajka

Odsłon: 13683

do 60 min 60 min
35
linka2107
linka2107
Desery

Torcik jogurtowe szaleństwo z truskawkami

Desery Torcik jogurtowe szaleństwo z truskawkami

Moja propozycja na lekkie, ale przede wszystkim smaczne ciasto na bazie zdrow...

  • Amerykańska
  • Dietetyczne
  • Owoce
  • Truskawki
  • Jagody
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Jogurt
  • Ciasta
  • Torty
  • Jajka

Odsłon: 10185

> 60 min >60 min
17
bietka5
bietka5
Desery

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Desery Ciasto jogurtowe z truskawkami

Bardzo smaczne ciasto i zarazem bardzo szybkie w przygotowaniu. Robi się je w...

  • Impreza
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta
  • Jajka

Odsłon: 1083

do 15 min 15 min
10

Inne przepisy autora

Śniadania

placuszki owsiane z bananem

Desery

sernik super delikatny

Desery

ciasteczka owsiane ze słonecznikiem

Dania główne

soczyste i delikatne kotlety mielone

Przepis dnia

Ewaaa
Ewaaa
Śniadania

placuszki owsiane z bananem

Śniadania placuszki owsiane z bananem

Dziś przepis na szybkie fit placuszki śniadaniowe. Z podanych proporcji wycho...

  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Płatki
  • Placki

Odsłon: 3449

do 15 min 15 min
7
Ewaaa
Ewaaa
Desery

sernik super delikatny

Desery sernik super delikatny

Tak jak w tytule, dzięki odpowiednio dobranym składnikom uzyskałam sernik, kt...

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Komunia
  • Nabiał
  • Ciasta

Odsłon: 109049

> 60 min >60 min
323
Ewaaa
Ewaaa
Desery

ciasteczka owsiane ze słonecznikiem

Desery ciasteczka owsiane ze słonecznikiem

Szybkie i pyszne ciasteczka z dużą ilością błonnika. Zamknięte w pudełeczku p...

  • Płatki
  • Ciastka

Odsłon: 13257

do 15 min 15 min
22
Ewaaa
Ewaaa
Dania główne

soczyste i delikatne kotlety mielone

Dania główne soczyste i delikatne kotlety mielone

Dwa niezwykłe dodatki sprawiają, że kotlety zmieniają swoje tradycyjne oblicz...

  • Wielkanoc
  • Warzywa
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kotlety
  • Ciasta
  • Bułki

Odsłon: 11539

do 15 min 15 min
34
Więcej przepisów
REKLAMA
Smaker

Przepisy Desery

Desery

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Desery

Błyskawiczne ciasto z mikrofali

Desery

Ciasto bananowe z czekoladą i kruszonką

Desery

Parowańce z wiśniami i cynamonem (Pampuchy)

smaker
smaker
Desery

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Desery Ciasto jogurtowe z truskawkami

Doskonały przepis dla osób, które lubią słodkości, ale nie chcą spędzać długi...

  • Owoce
  • Nabiał
  • Ciasta

Odsłon: 118

do 30 min 30 min
1
SmakowiteDania
SmakowiteDania
Desery

Błyskawiczne ciasto z mikrofali

Desery Błyskawiczne ciasto z mikrofali

Błyskawiczne ciasto z mikrofali to idealna propozycja dla niespodziewanych go...

  • Impreza
  • Nabiał
  • Ciasta
  • Jajka

Odsłon: 67

do 15 min 15 min
1
Więcej przepisów

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Desery

Ciasto królewicz

Desery Ciasto królewicz

Proste, efektowne i bardzo smaczne - tak najkrócej można opisać ciasto królew...

  • Bez cukru
  • Nabiał
  • Przyprawy
  • Ciasta
  • Jajka

Odsłon: 54248

do 60 min 60 min
94
smaker
smaker
Przekąski

Imprezowe babeczki z tortilli

Przekąski Imprezowe babeczki z tortilli

Babeczki z tortilli to ciekawa alternatywa dla klasycznych taco. Charakteryzu...

  • Impreza
  • Grill
  • Meksykańska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Placki
  • Ciasta

Odsłon: 6268

do 30 min 30 min
4
smaker
smaker
Desery

Idealny biszkopt siostry Anastazji

Desery Idealny biszkopt siostry Anastazji

Biszkopt to jeden z podstawowych wypieków, który stanowi podstawę tortów i wi...

  • Nabiał
  • Ciasta
  • Torty
  • Bułki
  • Jajka

Odsłon: 18568

do 30 min 30 min
58
Futka
Futka
Desery

Ciasto marchewkowe z kremem jogurtowym i truskawkami

Desery Ciasto marchewkowe z kremem jogurtowym i truskawkami

Przepis na smaczne, delikatne i puszyste ciasto marchewkowe z kremem jogurtow...

  • Kremy
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Kremy
  • Jajka

Odsłon: 13683

do 60 min 60 min
35
linka2107
linka2107
Desery

Torcik jogurtowe szaleństwo z truskawkami

Desery Torcik jogurtowe szaleństwo z truskawkami

Moja propozycja na lekkie, ale przede wszystkim smaczne ciasto na bazie zdrow...

  • Amerykańska
  • Dietetyczne
  • Owoce
  • Truskawki
  • Jagody
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Jogurt
  • Ciasta
  • Torty
  • Jajka

Odsłon: 10185

> 60 min >60 min
17
bietka5
bietka5
Desery

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Desery Ciasto jogurtowe z truskawkami

Bardzo smaczne ciasto i zarazem bardzo szybkie w przygotowaniu. Robi się je w...

  • Impreza
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta
  • Jajka

Odsłon: 1083

do 15 min 15 min
10
REKLAMA
Smaker
Smaker
REKLAMA
Smaker
Desery
Smaker

ciasto "Barwy jesieni"

Autor:
Ewaaa
> 60 min
>6 osób

Składniki

  • ciasto bakaliowo - jabłkowe: 4 średnie jabłka (wybierajmy twarde, kwaskowate odmiany)
  • 200 gramów bakalii ( u mnie rodzynki, orzechy włoskie i orzechy nerkowca)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżka cukru z wanilią
  • 4 jaja
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • .
  • biszkopt kakaowy: 4 jaja (M)
  • 6 łyżek cukru
  • 3 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
  • 1 kopiasta łyżka ciemnego kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • .
  • do posmarowania ciasta bakaliowego: około 3/4 słoiczka kwaskowatego dżemu (u mnie z czerwonego agrestu, może być też czarna porz
  • .
  • poncz do ciasta bakaliowego: 1/3 szklanki zimnej wody mineralnej + sok z połowy sparzonej cytryny + 2 kopiaste łyżeczki cukru
  • .
  • krem karmelowy: 200 gramów śmietany kremówki 30%
  • 1/3 puszki masy karmelowej (1/3 puszki 500 gramowej, z Gostynia)
  • 1 płaska łyżka żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody
  • .
  • dodatkowo: reszta masy karmelowej (2/3 puszki gostyńskiego)
  • .
  • polewa czekoladowa: 100 gramów masła lub margaryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • 2 kopiaste łyżeczki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny + 50 ml ciepłej wody
  • .
  • dodatkowo: ulubione bakalie do przystrojenia (u mnie wiórki kokosowe i siekane, podprażone na suchej patelni orzechy włoskie)

Sposób przygotowania:

1

Najpierw pieczemy ciasto bakaliowe i biszkopt. Ciasto bakaliowe. Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę, zasypujemy cukrem i cukrem z wanilią, mieszamy i odstawiamy na 20 minut, zebranego ewentualnie soku nie odlewamy. Komponujemy mieszankę bakaliową wg gustu, łącznie ma być wszystkiego 200 gramów. Orzechy kroimy średnio drobno. Bakalie wsypujemy do jabłek, mieszamy. Potem wbijamy 4 żółtka, mieszamy, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy dokładnie łyżką. Białka ubijamy na pianę, dodajemy do jabłek i delikatnie, ale dokładnie mieszamy łyżką. Foremkę o wymiarach 25x35 cm wyścielamy folią do pieczenia, wykładamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 - 35 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie), ciasto ma być blado - złote z góry, a wsadzony patyczek - suchy. Ciasto schładzamy, papier odrywamy dopiero po całkowitym ostygnięciu (nie wyrzucamy go, będzie potem potrzebny), a potem ponczujemy wodą z sokiem z cytryny i cukrem. Biszkopt. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, wsypujemy cukier i miksujemy na najszybszych obrotach do uzyskania puszystej bezy (cukier ma się rozpuścić), dodajemy żółtka, krótko miksujemy, potem wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, ponownie miksujemy, na końcu dodajemy kakao i krótko miksujemy do połączenia składników. Tą samą blaszkę (25x35 cm) znów wyścielamy (nowym) papierem do pieczenia, przelewamy masę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka, około 25 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Biszkopt studzimy i dopiero po całkowitym schłodzeniu odrywamy papier. Biszkopt przekrawamy na dwa równe i cienkie blaty (za pomocą długiego noża o ząbkowanym ostrzu, w tym przypadku odradzam metodę nitkową, gdyż biszkopt jest na to zbyt delikatny). Krem toffi. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, schładzamy do temp. pokojowej (ma być wciąż płynna). Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy masę karmelową, optymalnie w temp. pokojowej (jeśli jest gęsta po pobycie w lodówce koniecznie ogrzejmy ją wkładając puszkę do gorącej wody, ale masa ma mieć ostatecznie temp. pokojową (!). Karmel miksujemy ze śmietanką na najszybszych obrotach miksera (na początku będą grudki, które szybko się rozpuszczą). Jeśli ktoś lubi mocno słodkie masy może w tym momencie dodać cukier puder wg upodobań i wymieszać łyżką. Kiedy żelatyna osiągnie odpowiednią temperaturę dodajemy do niej łyżeczkę kremu toffi, mieszamy, następnie jednym ruchem wlewamy do całości masy i miksujemy na najszybszych obrotach do połączenia składników (nie za długo). Masa na początku będzie dość płynna, więc wstawiamy ją do lodówki i trzymamy dopóki nie będzie miała konsystencji kisielu. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (na którym piekło się ciasto bakaliowe), wkładamy je do foremki (ostrożnie, nasączone może nam się rozrywać), smarujemy dość grubą warstwą dżemu. Kiedy krem toffi zgęstnieje wykładamy go na dżem i wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy pierwszym blatem biszkoptu kakaowego, lekko dociskamy i wkładamy do lodówki. Kiedy krem stężeje wyciągamy ciasto i wierzchni blat smarujemy sowicie masą karmelową (w temp. pokojowej), wygładzamy powierzchnię i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.

2

Po tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową. Żelatynę rozprowadzamy w zimnej wodzie. Do rondelka wrzucamy masło, wsypujemy cukier puder, kakao, wlewamy mleko, podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników (nie zagotowujemy). Następnie wyłączamy gaz, dodajemy żelatynę i mieszamy dokładnie, do rozpuszczenia tej ostatniej. Polewę schładzamy do temperatury pokojowej i rozprowadzamy po wierzchu ciasta. Na koniec wierzch ciasta ozdabiamy ulubionymi bakaliami. Schładzamy w lodówce optymalnie kilkanaście godzin. Smacznego !

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajeczica
  • Omlet na słodko
  • Owsianka
  • Hummus
  • Chleb razowy
  • Tosty francuskie
  • Pasty kanapkowe
  • Kanapki
  • Bułeczki drożdżowe
  • Obiady
  • Krokiety
  • Kluski śląskie
  • Schab ze śliwką
  • Bigos
  • Szynka pieczona
  • Ryba po grecku
  • Kopytka
  • Racuchy
  • Placki ziemniaczane
  • Zupy
  • Krem z brokułów
  • Kapuśniak
  • Rosół drobiowy
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa kalafiorowa
  • Zupa cebulowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Sałatki
  • Sałatka śledziowa
  • Salatka z pora
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka rybna
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z tuńczykiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Sałatka grecka
  • Sałatka gyros
  • Ciasta
  • Ciasto marchewkowe
  • Ciasto czekoladowe
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Sernik
  • Makowiec
  • Piernik dojrzewający
  • Tiramisu
  • Tort bezowy
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z bekonem
  • Risotto ze szpinakiem
  • Ryż z warzywami
  • Sałatki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Żurek
  • Pasztet drobiowy
  • Kurczak faszerowany
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Tarta na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Twarożek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Sałatka rzodkiewkowa
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Grzyby marynowane
  • Grzyby w occie
  • Ogórki kiszone
  • Powidła śliwkowe
  • Dżem truskawkowy
  • Ćwikła z chrzanem
  • Mus jabłkowy
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron ze szpinakiem
  • Makaron z tuńczykiem
  • Makaron z serem
  • Makaron z kurczakiem
  • Spaghetti bolognese
  • Spaghetti carbonara
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka ryżowa
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Pizza domowa
  • Fasolka po bretońsku
  • Śledzie w śmietanie
  • Zobacz więcej

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Polecamy

  • Prognoza pogody
  • Program TV
  • Pomponik
  • Lotto
  • Dieta dukana
  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2022 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Pieczywo
    • Wędliny
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze
    • Ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Wideo
  • Mamy 10 lat
  • Ewa gotuje
  • Gwiazdy od kuchni
  • Pomoc Ukrainie
  • Inspiracje
  • E-booki