Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto podane na kruchym spodzie z herbatników oraz gorzkiej czekolady. Masa składa się z bananów, bitej śmietany i surowych jajek. Całość polana jest dżemem borówkowym.
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 127
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 567
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 127
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 567
Składniki
Banany obrać, pokroić na kawałki i gotować kilka minut z dodatkiem soku z cytryny, 3 łyżkami cukru i ewentualnie niewielką ilością wody. Następnie banany rozgnieść widelcem lub zblendować blenderem. Powinna powstać miękka bananowa papka.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a herbatniki zmielić w melekserze. Gdy czekolada będzie gotowa, to wymieszać ją z herbatnikami i ułożyć masę na spód tortownicy. Schować do lodówki na czas robienia dalszej części ciasta.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody.
Jajka sparzyć we wrzątku. Następnie oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Śmietanę ubić na sztywno.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.
Wymieszać ze sobą delikatnie masę bananową, żółtka, białka, bitą śmietanę oraz żelatynę. Całość nałożyć na kruchy spód. Schować do lodówki do stężenia najlepiej na noc.
Następnego dnia wierzch posmarować ulubionym dżemem. U nas był to dżem borówkowy. Smacznego! :)