Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto biały Michałek

Ciasto biały Michałek

Autor:

Przepisów i artykułów: 73 Ocena: 471

Dodano:

Odsłon: 18338

Mega pyszne ciacho, mocno śmietankowe z dodatkiem cukierów Michałków.

Składniki

  • 400 g herbatników,
  • 1 l śmietany 30 %,
  • 1 serek mascarpone,
  • 500 g cukierków białych michałków,
  • 2 białe czekolady,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 1 szklanka herbaty.
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Herbatę zaparzamy i studzimy.
    Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone. Białą czekoladę rozpuszczamy, ostudzamy i dodajemy do masy. Cukierki kroimy na małe kawałeczki. Dodajemy do masy i mieszamy.
    Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, studzimy i łaczymy z masą.
    Herbatniki nasączamy w herbacie i wykładamy na dużą blaszkę.
    Masę dzielimy na 4 części. każdą część przekładamy nasaczonymi w herbacie herbatnikami.
    Na wierzchu powinna znajdować się masa.
    Wierzch ciasta posypujemy startą na tarce o dużych oczkach czekoladą i cukierkami.
    Przechowujemy w lodówce.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń