Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto biszkoptowe z mleczną masą, delicjami, galaretką i truskawkami

Ciasto biszkoptowe z mleczną masą, delicjami, galaretką i truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 1025

Dodano:

Odsłon: 3255

Ciasto biszkoptowe z mleczną masą, delicjami, galaretką i truskawkami to znakomity pomysł na wyjątkowe okazje, stanowi również pyszny smakołyk na deser lub podwieczorek do popołudniowej kawy. Jest to ciasto, którego warstwy świetnie się ze sobą komponują tworząc doskonałą całość.

Składniki

  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki cukru kryształu ( szklanka 250 ml )
  • 1/2 szklanki mąki pszennej ( szklanka 250 ml )
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1 cytryna
  • 200 g masła
  • opcjonalnie 1-3 łyżek cukru pudru
  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego ( typu danio )
  • 2 szklanki mleka w proszku ( nie granulowanego)
  • 300 g ciastek typu delicje
  • 500 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 800 ml gorącej wody
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto biszkoptowe z mleczną masą, delicjami, galaretką i truskawkami

Przygotowanie

  1. Do miski przekładamy oddzielone od żółtek, białka i ubijamy je na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Następnie do ubitej piany dodajemy żółtka, wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i wszystko delikatnie mieszamy łyżką.
    Ciasto na biszkopt przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.C około 25 minut, po upieczeniu dokładnie studzimy. Wystudzony biszkopt odwracamy do góry dnem i wkładamy z powrotem do tortownicy.

  2. Do małej miseczki wlewamy ciepłą wodę, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i wszystko razem łączymy. Tak przygotowanym płynem nasączamy biszkopt.

  3. Do miski wlewamy gorącą wodę, wsypujemy galaretki truskawkowe, całość rozpuszczamy, dokładnie mieszając i pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzoną galaretkę wstawiamy do lodówki aby lekko stężała.

  4. Umyte i obrane z szypułek truskawki kroimy na mniejsze części ale nie zbyt małe. Pokrojone truskawki wrzucamy do lekko tężejącej galaretki.

  5. W misce umieszczamy miękkie masło i ucieramy je na puszystą masę. Do masła opcjolnalnie dodajemy cukier puder, można pominąć tą czynność. Następnie dodajemy serek homogenizowany, wsypujemy mleko w proszku i całość miksujemy do połączenia się składników.

    Na biszkopt przekładamy mleczną masę i dokładnie ją rozsmarowujemy. Na masie układamy ciastka delicje. Na wierzch ciasta wlewamy chłodną, lekko tężejącą galaretkę z truskawkami a następnie ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń