Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wczoraj upiekłam mój nowy biszkopt a właściwie biszkoptu przepis mój od lat lecz dodałam do niego jeszcze mąki ziemniaczanej oraz olej wyszedł mega, a że mam sporo musu jabłkowego który dostałam z MOPS - u czego się nie wstydzę dlatego wymyśliłam.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1205
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 150
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 468
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1205
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 150
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 468
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Składniki
Do miski wbić całe jajka oraz wsypać cukier całość zmiksować na najwyższych obrotach miksera na puszysta masę jajeczną. Następnie wsypać obie mąki, proszek do pieczenia a także wlać olej i zmiksować do połączenia się wszystkich składników z masą jajeczną.
Jak już mamy przygotowane ciasto biszkoptowe blaszkę 35 na 25 wysmarować margaryna i obsypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni piekarnika i piec 40 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia i tak zwanego suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
W czasie gdy ciasto upieczone stygnie przygotować galaretki, a mianowicie dwie na przykład jak u mnie agrestowe rozpuścić w szklance przegotowanej wody a brzoskwiniową z winogronową rozpuścić w półtorej szklanki gotowanej wody. Rozpuszczone galaretki pozostawić do lekkiego stężenia .
Gdy ciasto już całkowicie wystygło przekroić je na dwa placki, do blaszki 36 na 25,5 położyć spodnią część placka. W międzyczasie przygotować zielony mus jabłkowy, do miski przełożyć cały mus jabłkowy wlać lekko stężałą galaretkę i wymieszać z musem do połączenia się w jedna całość. Zieloną masę jabłkowa przełożyć na ciasto i wstawić do lodówki.
W czasie gdy ciasto zastyga z jednym kolorem galaretek z musem wtedy przygotowujemy drugie galaretki a właściwie dwa kolory razem lekko stężałe przelać do musu jabłkowego i również wymieszać do połączenia się w jena całość. Na stężały mus jabłkowy zielony położyć drugi placek upieczonym w kierunku galaretki z musem wylać na ciasto mus z galaretką i całość wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Gotowe ciasto kroi się bardzo dobrze ciasto nie jest suche idealnie komponuje się z musem zrobionym z galaretkami. Tak jak wspomniałam galaretki można dodać kto jakie ma ochotę. Zapewniam że będziecie zaskoczeni takim ciastem tak samo jak ja. Ciasto świetnie się sprawdzi do kawy dla gości a również na przyjęcie urodzinowe czy imieninowe lub dowolne święta, Serdecznie polecam choć sama go uplanowałam to zaskoczył mnie smak tego ciasta. Wszystkie zdjęcia znajdują się na moim blogu link w opisie.