Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z poziomkami jest lekkie i puszyste. Doskonałe na pyszny poczęstunek w upalne dni.
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 84
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 1196
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 454
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15478
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 84
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 1196
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 454
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15478
Składniki
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka z ubić nad garnkiem z gotującą się wodą na puszystą masę. Gdy masa trzykrotnie zwiększy swoją objętość, miskę zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, dodać wodę i sok z cytryny, ubite na sztywną pianę białka delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na dwie wyłożone papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 37/21 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temp 180 stopni. ( Ciasto można wyłożyć na 1 blaszkę a po upieczeniu przekroić wzdłuż na 2 blaty)
Jedną galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Drugą wymieszać z żelatyną w 150 ml wrzącej wody, przestudzić. Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem, ciągle ubijając wlać przestudzoną galaretkę z żelatyną. Następnie wsypać 1 szklankę poziomek, zamieszać.
Upieczone ciasto ostudzić i skropić ponczem przygotowanym z przegotowanej wody wymieszanej z cukrem waniliowym. Kremem przełożyć biszkopty. Na wierzch wyłożyć pozostałe poziomki i zalać tężejącą galaretką.
Gotowe ciasto przed podaniem schłodzić w lodówce.