Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto biszkoptowe z poziomkami

Ciasto biszkoptowe z poziomkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 1125

Dodano:

Odsłon: 140

Ciasto z poziomkami jest lekkie i puszyste. Doskonałe na pyszny poczęstunek w upalne dni.

Składniki

  • Biszkopt
  • jajka 6 szt
  • cukier 20 dag
  • mąka tortowa 2/3 szkl
  • mąka ziemniaczana 1/3 szkl
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • wrząca woda 2 łyżki
  • Pozostałe składniki
  • śmietana kremówka 2 szkl
  • galaretka poziomkowa 2 opakowania
  • żelatyna 2 łyżeczki
  • poziomki 2 szkl
  • cukier puder 1 łyżka
  • Poncz
  • woda przegotowana 1/3 szkl
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto biszkoptowe z poziomkami

Przygotowanie

  1. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka z ubić nad garnkiem z gotującą się wodą na puszystą masę. Gdy masa trzykrotnie zwiększy swoją objętość, miskę zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, dodać wodę i sok z cytryny, ubite na sztywną pianę białka delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na dwie wyłożone papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 37/21 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temp 180 stopni. ( Ciasto można wyłożyć na 1 blaszkę a po upieczeniu przekroić wzdłuż na 2 blaty)


  2. Jedną galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Drugą wymieszać z żelatyną w 150 ml wrzącej wody, przestudzić. Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem, ciągle ubijając wlać przestudzoną galaretkę z żelatyną. Następnie wsypać 1 szklankę poziomek, zamieszać.


  3. Upieczone ciasto ostudzić i skropić ponczem przygotowanym z przegotowanej wody wymieszanej z cukrem waniliowym. Kremem przełożyć biszkopty. Na wierzch wyłożyć pozostałe poziomki i zalać tężejącą galaretką.

  4. Gotowe ciasto przed podaniem schłodzić w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń