Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Stary klasyk, który sprawdzi się na różne okoliczności. Ciasto brzdąc to nic innego jak puszysty biszkopt przełożony delikatnym kremem na bazie śmietanki z odrobiną kakao. Wychodzi niezwykle lekki i kremowy. Przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
tortownica o średnicy 26-28 cm, mikser, szpryca do dekorowania ciasta
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 69
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 69
Składniki
Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania do białek dodajemy cukier, pod koniec ubijania dodajemy po jednym żółtku. Mikser odstawiamy na bok.
Do ciasta dodajemy przesianą mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy do połączenia składników.
Ciasto przelewamy do tortownicy (o średnicy 26-28 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu biszkopt wyciągamy z piekarnika i studzimy.
4 łyżeczki żelatyny wsypujemy do szklanki. Zalewamy ją 3-4 łyżkami zimnej wody. Całość mieszamy i odstawiamy na bok do spęcznienia. Po kilkunastu minutach napęczniałą żelatynę podgrzewamy przez chwilę w mokrofali, pilnujemy, żeby się nie zagotowała.
Zabieramy się za krem do przełożenia ciasta. Słodką śmietankę przelewamy do wysokiego naczynia. Ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodajemy cukier puder oraz kakao.
Do rozpuszczonej, lekko przestudzonej żelatyny dodajemy 3-4 łyżki ubitej słodkiej śmietanki. Składniki mieszamy ze sobą. Następnie żelatynę połączoną ze śmietanką dodajemy do pozostałej bitej śmietany. Wszystko razem krótko miksujemy.
W małej miseczce łączymy ze sobą składniki na poncz.
Biszkopt kroimy na dwa równej grubości blaty ciasta. Każdy z nich nasączamy ponczem.
Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę kremu. Wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy go drugim blatem ciasta. Górę i brzegi ciasta pokrywamy kremem. Pozostały krem przekładamy do szprycy i dekorujemy nim górę naszego wypieku. Na koniec ciasto oprószamy kakao i polewamy płynną polewą czekoladową.
Przed podaniem ciasto należy schłodzić przez około 2-3 godziny w lodówce.