Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Ciasto Brzdąc
  • Ciasta
  • Przepis na

Ciasto Brzdąc

27.10.2025 Odsłon: 9057
5.0 (16 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Ciasto Brzdąc to klasyczne ciasto w nowoczesnej odsłonie. Puszysty biszkopt, który zawsze wychodzi, przekładany jest delikatnym, kremowym nadzieniem z bitej śmietany i kakao. Całość jest nasączona ponczem z soku cytrynowego, co nadaje mu lekkości i orzeźwiającego smaku. Jest to deser idealny dla miłośników kremowych i niezbyt ciężkich ciast, doskonały na każdą okazję. 

Ciasto Brzdąc - świetna alternatywa dla ciężkich deserów 

Przygotowanie ciasta Brzdąc zdecydowanie jest warte zachodu, gdyż jego lekka i kremowa konsystencja sprawią, że całość zniknie w mgnieniu oka. Prostota wykonania, połączona z wyjątkowym smakiem, czyni go odpowiednim tortem nawet dla mniej doświadczonych kucharzy. Ciasto sprawdzi się doskonale na uroczystości rodzinne, takie jak urodziny, imieniny czy niedzielne spotkania przy kawie. Przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom - to ciasto bez alkoholu czy orzechów, które są bardzo częstym alergenem. To ciasto łączy w sobie tradycję z prostotą, oferując smak, który przypomina domowe wypieki z dzieciństwa.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

Tortownica o średnicy 26-28 cm, mikser, szpryca do dekorowania ciasta

Etapy przygotowania

Opadający biszkopt - czy to normalne? 

Opadanie biszkoptu jest częstym problemem, który pojawia się przy pieczeniu tortów. Najczęstsze przyczyny to niedostateczne ubicie białek, zbyt krótki czas pieczenia lub gwałtowne wystudzenie po wyjęciu z piekarnika. Aby tego uniknąć, przede wszystkim białka należy ubić na sztywną, lśniącą pianę, a po dodaniu cukru i żółtka trzeba całość mieszać delikatnie, najlepiej ręcznie silikonową lub drewnianą łopatką, by nie zniszczyć bąbelkowej struktury. Po upieczeniu warto zostawić biszkopt w lekko uchylonym piekarniku na 10-15 minut, aby stopniowo obniżył temperaturę. Niektórzy także upuszczają biszkopt z wysokości ok. 20 cm, co ma na celu zachowanie wewnątrz bąbelków powietrza. 

Wskazówki dotyczące śmietanki - jak ją ubić prawidłowo? 

By przyrządzić gęsty i stabilny krem, trzeba dobrze schłodzić śmietanę. Powinna ona spędzić w lodówce co najmniej 12 godzin przed rozpoczęciem pracy. Miska, szklanki i mieszadła miksera również powinny być schłodzone. Ubijanie należy rozpocząć od niskich obrotów, stopniowo je zwiększając - zbyt szybkie ubijanie na początku może sprawić, że kremówka się zwarzy. Kiedy śmietana zacznie gęstnieć, należy dodać cukier puder i kakao, a następnie ubić do pożądanej sztywności. Jeśli krem po ubiciu okaże się zbyt rzadki, najprawdopodobniej to właśnie śmietanka nie została odpowiednio przygotowana. W takiej sytuacji możesz spróbować wstawić masę do lodówki na ok. 15-20 minut, a następnie ponownie ją ubić. Innym rozwiązaniem może być dołożenie odrobiny serka mascarpone, który utrwali krem, ale także nieznacznie zmieni jego smak oraz sprawi, że deser będzie cięższy. 

Prawidłowe rozpuszczanie żelatyny - jak uniknąć grudek? 

Żelatyna często tworzy grudki, co psuje konsystencję kremu i radość z jedzenia. Aby temu zapobiec, należy ją namoczyć w zimnej wodzie, a po napęcznieniu podgrzewamy ją tylko do momentu rozpuszczenia, nie doprowadzając do wrzenia. Następnym krokiem jest jej zahartowanie. Polega to na dodaniu 3-4 łyżek ubitej śmietany do rozpuszczonej, przestudzonej żelatyny, wymieszaniu, a dopiero potem wlewaniu tej mieszanki do reszty kremu, cały czas miksując. 

Składniki na ciasto Brzdąc - poncz cytrynowy 

Poncz cytrynowy dodaje ciastu lekkości i orzeźwienia, ale jeśli nie lubisz smaku cytrusów, można przygotować ten składnik w inny sposób. Ciekawym rozwiązaniem jest użycie herbaty z odrobiną cukru, soku z owoców - wiśni lub malin - czy też syropu cukrowego z ulubionym aromatem. Jeśli planujesz przyrządzać tort tylko dla dorosłych, możesz też wlać odrobinę aromatycznego alkoholu. Ważne, aby nasączenie było delikatne, by biszkopt nie stał się zbyt mokry i ciężki - znacznie utrudni to późniejsze składanie, a całość może zacząć się rozpadać. 

Tort z kremem - jak równo przekroić biszkopt? 

Równe blaty to podstawa estetycznego i stabilnego ciasta. Do krojenia można użyć długiego, ostrego noża z ząbkami, ale także nici kuchennej. Naciągnij nitkę wokół obwodu biszkoptu, w miejscu, gdzie chcesz go przeciąć, i stopniowo ją zaciskaj, aż całkowicie go przetniesz. Pamiętaj, aby ciasto było całkowicie wystudzone przed krojeniem, gdyż może zacząć się kruszyć. 

Alternatywy dla polewy czekoladowej 

Ciasto Brzdąc jest zwieńczone aksamitną polewą czekoladową. To niezwykle estetyczne i pyszne rozwiązanie, które jednak także przysparza nieco dodatkowej pracy. Jeśli chcesz jej uniknąć, możesz z powodzeniem udekorować tort w inny sposób. Wierzch warto posypać tartą czekoladą, wiórkami kokosowymi lub świeżymi owocami, takimi jak maliny czy borówki. Pamiętaj, aby dekoracja pasowała do lekkości kremu. 

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

AnetaJR
AnetaJR
Dania główne

Pizza drożdżowa na grubym spodzie z pieczarkami

Dania główne Pizza drożdżowa na grubym spodzie z pieczarkami

To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...

  • Impreza
  • Grill
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Do pracy
  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Mięso
  • Grzyby
  • Pieczarki
  • Pizze
  • Dla zdrowia

Odsłon: 10568

do 60 min 60 min
12
smaker
smaker
Desery

Bułeczki sernikowe

Desery Bułeczki sernikowe

Bułeczki sernikowe to wypieki, które wręcz rozpływają się w ustach, a w smaku...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Bułki

Odsłon: 11773

> 60 min >60 min
17

Przepis dnia

bryssska
bryssska
Przetwory

Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Przetwory Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...

  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 1336875

> 60 min >60 min
4843
gotowaniepomojemu
gotowaniepomojemu
Dania główne

Ryba zapiekana z zielonymi warzywami w sosie śmietanowo-czosnkowym

Dania główne Ryba zapiekana z zielonymi warzywami w sosie śmietanowo-czosnkowym

Szybka i pyszna zapiekanka, którą można zjeść na obiad lub kolację, a także u...

  • Impreza
  • Warzywa
  • Cukinia
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Dorsz
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 22403

do 60 min 60 min
15
Gotujtosam
Gotujtosam
Przekąski

Pyszne wigilijne śledzie z kurkami w sosie jogurtowym, idealne na Święta.

Przekąski Pyszne wigilijne śledzie z kurkami w sosie jogurtowym, idealne na Święta.

Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Walentynki
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Ukraińska
  • Bez glutenu
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Grzyby
  • Kurki
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 4636

do 15 min 15 min
16
SlodkoSlodka83
SlodkoSlodka83
Ciasta

Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Ciasta Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...

  • Boże Narodzenie
  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 424528

do 60 min 60 min
1168
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

AnetaJR
AnetaJR
Dania główne

Pizza drożdżowa na grubym spodzie z pieczarkami

Dania główne Pizza drożdżowa na grubym spodzie z pieczarkami

To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...

  • Impreza
  • Grill
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Do pracy
  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Mięso
  • Grzyby
  • Pieczarki
  • Pizze
  • Dla zdrowia

Odsłon: 10568

do 60 min 60 min
12
smaker
smaker
Desery

Bułeczki sernikowe

Desery Bułeczki sernikowe

Bułeczki sernikowe to wypieki, które wręcz rozpływają się w ustach, a w smaku...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Bułki

Odsłon: 11773

> 60 min >60 min
17

Przepis dnia

bryssska
bryssska
Przetwory

Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Przetwory Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...

  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 1336875

> 60 min >60 min
4843
gotowaniepomojemu
gotowaniepomojemu
Dania główne

Ryba zapiekana z zielonymi warzywami w sosie śmietanowo-czosnkowym

Dania główne Ryba zapiekana z zielonymi warzywami w sosie śmietanowo-czosnkowym

Szybka i pyszna zapiekanka, którą można zjeść na obiad lub kolację, a także u...

  • Impreza
  • Warzywa
  • Cukinia
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Dorsz
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 22403

do 60 min 60 min
15
Gotujtosam
Gotujtosam
Przekąski

Pyszne wigilijne śledzie z kurkami w sosie jogurtowym, idealne na Święta.

Przekąski Pyszne wigilijne śledzie z kurkami w sosie jogurtowym, idealne na Święta.

Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Walentynki
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Ukraińska
  • Bez glutenu
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Grzyby
  • Kurki
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 4636

do 15 min 15 min
16
SlodkoSlodka83
SlodkoSlodka83
Ciasta

Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Ciasta Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...

  • Boże Narodzenie
  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 424528

do 60 min 60 min
1168
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Ciasto Brzdąc
Autor:
smaker
do 60 min
3-4 osoby

Składniki

Biszkopt:
  • 5 jaj,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1/3 szklanki skrobi ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Krem do przełożenia ciasta:
  • 1 litr śmietanki 36 %,
  • 2 łyżki kakao,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 4 łyżeczki żelatyny.
Poncz do nasączenia biszkoptu:
  • 1/2 szklanki wody,
  • sok wyciśnięty z cytryny,
  • łyżka cukru.
Do dekoracji:
  • polewa z mlecznej czekolady,
  • 2 łyżeczki kakao.
Sposób przygotowania:
1

Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania do białek dodajemy cukier, pod koniec ubijania dodajemy po jednym żółtku. Mikser odstawiamy na bok.

2

Do ciasta dodajemy przesianą mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy do połączenia składników.

3

Ciasto przelewamy do tortownicy (o średnicy 26-28 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut (do suchego patyczka).

4

Po upieczeniu biszkopt wyciągamy z piekarnika i studzimy.

5

4 łyżeczki żelatyny wsypujemy do szklanki. Zalewamy ją 3-4 łyżkami zimnej wody. Całość mieszamy i odstawiamy na bok do spęcznienia. Po kilkunastu minutach napęczniałą żelatynę podgrzewamy przez chwilę w mokrofali, pilnujemy, żeby się nie zagotowała.

6

Zabieramy się za krem do przełożenia ciasta. Słodką śmietankę przelewamy do wysokiego naczynia. Ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodajemy cukier puder oraz kakao.

7

Do rozpuszczonej, lekko przestudzonej żelatyny dodajemy 3-4 łyżki ubitej słodkiej śmietanki. Składniki mieszamy ze sobą. Następnie żelatynę połączoną ze śmietanką dodajemy do pozostałej bitej śmietany. Wszystko razem krótko miksujemy.

8

W małej miseczce łączymy ze sobą składniki na poncz.

9

Biszkopt kroimy na dwa równej grubości blaty ciasta. Każdy z nich nasączamy ponczem.

10

Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę kremu. Wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy go drugim blatem ciasta. Górę i brzegi ciasta pokrywamy kremem. Pozostały krem przekładamy do szprycy i dekorujemy nim górę naszego wypieku. Na koniec ciasto oprószamy kakao i polewamy płynną polewą czekoladową.

11

Przed podaniem ciasto Brzdąc należy schłodzić przez około 2-3 godziny w lodówce.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki