Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W zeszycie każdej gospodyni domowej powinien znaleźć się przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi. Proste składniki, minimum pracy, a efekt zachwyci każdego. Przygotowaliśmy idealne proporcje do zrobienia dość wysokiego biszkoptu, który możesz przekroić na 2 albo 3 części. Co więcej, nie musisz dodawać proszku do pieczenia.
Podstawą dobrego biszkoptu są dobrej jakości składniki. W tym przepisie jest ich niewiele, bo tylko cztery. Tak naprawdę pewnie masz je w kuchni, jeśli często gotujesz lub pieczesz. Wybierz jajka z wolnego chowu, najlepiej duże (rozmiar L lub XL). Powinny mieć temperaturę pokojową. Do tego oczywiście musi być cukier. W tym przypadku dobrym wyborem będzie ten przeznaczony do wypieków. Ma drobniejsze kryształki, które szybciej się rozpuszczają i nie są wyczuwalne w cieście. Przygotuj też mąkę pszenną (typu 450) oraz skrobię ziemniaczaną. To wystarczy do zrobienia prostego przepisu na biszkopt, który zawsze wychodzi.
Ciasto zaskoczy cię swoją puszystością. A co dalej z nim zrobisz? Tort wiśniowy, ciasto warstwowe, a może cake pops z pozostałości biszkoptu? Wszystko zależy od twojej wyobraźni i od okazji.
Tortownica o średnicy 24 cm
Biszkopt powinien być delikatny, lekki jak piórko, ale nie wysuszony. Właśnie wtedy będzie stanowić solidną bazę do tortów, rolad, ciast z kremem czy po prostu do podania z owocami z odrobiną cukru pudru. Dla wielu początkujących osób bywa dużym wyzwaniem. Może opaść, nie wyrosnąć albo kruszyć się po krojeniu. Właśnie dlatego warto zachować kilka ważnych zasad, a także wyrobić sobie nawyki pomagające w przygotowaniu.
Zacznij od temperatury składników na biszkopt - jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Następnie precyzyjnie oddziel białka od żółtek. Musisz zrobić to ostrożnie, do suchych i czystych naczyń. Jeśli w białkach znajdzie się woda, pozostałość innego składnika albo odrobina żółtek, mogą nie ubić się na sztywną pianę. Do ubijania dodaj odrobinę soli.
Kiedy piana będzie wyraźnie sztywna, dodawaj cukier stopniowo i miksuj do całkowitego rozpuszczenia. Na koniec zrobi się błyszcząca, trochę lejąca, tak jak masa na bezy. Żółtka dodawaj jedno po drugim, nie przerywając miksowania – w ten sposób masa nie opadnie. Gdy składniki się połączą, odstaw mikser i sięgnij po szpatułkę.
Na koniec czas na produkty sypkie. Mąkę przesiej przez sitko, najlepiej bezpośrednio do miski z masą. Mieszaj delikatnie, nie miksuj mikserem. Wykorzystaj do tego szpatułkę albo łyżkę. Stosuj zasadę ruchów od dołu do góry, aby nie zniszczyć puszystej struktury piany na biszkopt, który zawsze wychodzi.
Forma do pieczenia również ma znaczenie. W przypadku biszkoptu najlepiej natłuścić i obsypać mąką tylko dno formy. Boków nie smaruj, wtedy ciasto lepiej wspina się po ściankach i równo rośnie. Pieczenie powinno odbywać się w nagrzanym piekarniku, bez termoobiegu, najlepiej na środkowej półce. Nie otwieraj drzwiczek podczas pieczenia - nawet lekki przeciąg może sprawić, że biszkopt opadnie.
Ten przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi, sprawdzi się na wiele okazji. Świetnie znosi krojenie i przekładanie ciężkim kremem. A jak go obłożyć po zewnętrznej stronie? Wykorzystaj do tego prosty krem śmietankowy z mascarpone albo maślany (np. na bazie bezy szwajcarskiej). Puszyste, lekkie masy, bez problemu przyczepią się do biszkoptu. Do tego są świetną bazą do dodatków, takich jak ozdoby z masy cukrowej, orzechy czy posypki z czekolady.
Jeśli zależy ci na głębszym smaku, spróbuj polewy z czekolady. Tworzy elegancki, błyszczący efekt, który świetnie prezentuje się na gładkim biszkopcie. Możesz ją położyć równomiernie lub pozwolić jej spływać nieregularnie po bokach - taki "drip cake" wygląda nowocześnie i bardzo apetycznie.
A może coś bardziej naturalnego? Do blatów biszkoptów przełożonych kremami idealnie pasuje wykończenie z bitej śmietany i świeżych owoców - maliny, borówki, truskawki czy cienkie plasterki kiwi nadadzą lekkości i pięknego koloru.
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47709
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165580
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 378
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 99
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47709
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165580
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 378
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 99
Składniki
Białka jajek oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Gdy masa będzie gęstnieć, dodaj cukier i miksuj do momentu, aż całkowicie się nie rozpuści. Następnie dodawaj po jednym żółtku, nie przerywając ubijania. Gdy składniki się połączą wsyp przesiane przez sito mąki i całość delikatnie wymieszaj drewnianą lub silikonową łyżką.
Tortownicę natłuść masłem i obsyp mąką lub bułką tartą. Przelej masę i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez około 40 minut, do suchego patyczka.