Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i aromatyczne ciasto, które pieczemy bez formy. Ciasto formujemy bezpośrednio na blasze do pieczenia.
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 887
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 57
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 390
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 140
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 887
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 57
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 390
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 140
Składniki
Ciasto. Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić dołek, wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru, dodać 3 łyżki letniego mleka. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. W tym czasie jajko utrzeć z pozostałym cukrem. Gdy drożdże wyrosną, dodać do miski resztę składników, dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Masa powinna być lekko luźna ale zwarta, w trakcie wyrabiania można dodać trochę mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.1 godzinę. Blachę z piekarnika lub większą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z wyrośniętego ciasta odrywamy ok. 4-5 ciasta i bezpośrednio na blaszce formujemy lub wałkujemy 24-25 cm okrąg . Grubość max 1,5 -2 cm. Środek ciasta lekko ugniatamy na boki tworząc miejsce na nadzienie i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wgłębienie wypełniamy konfiturą, boki dekorujemy resztą ciasta. Przykrywamy ciasto do lekkiego podrośnięcia. Przed pieczeniem boki smarujemy jajkiem. Ciasto pieczemy w 180 C około 20-30 minut.