Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie i łatwe w przygotowaniu ciasto, idealne do kubka gorącej herbaty.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1512
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1259
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1359
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1109
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1512
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1259
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1359
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1109
Składniki
Zaczynamy od przygotowania biszkoptu (lub kupujemy gotowy spód w sklepie). Żółtka oddzielamy od białek (jajka powinny mieć temperaturę pokojową). Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Żółtka ubijamy oddzielnie, łączymy delikatnie z ubitymi białkami. Partiami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po dodaniu każdej partii delikatnie mieszamy, aż do połączenia składników.
Standardową blachę do pieczenia (36x24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy przygotowaną masę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Pieczemy około 20 minut lub do "suchego patyczka".
Z brzoskwiń odlewamy syrop i zagotowujemy go. Mieszamy z dwoma galaretkami pomarańczowymi. Brzoskwinie kroimy w kostkę. Gdy galaretka zaczyna tężeć, mieszamy z brzoskwiniami i wykładamy na przygotowany biszkopt. Całość zostawiamy do ochłodzenia.
2 galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 1 i 1/2 szklanki gorącej, gotowanej wody. Do tężejącej galaretki dodajemy stopniowo serki homogenizowane i ubijamy. Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto. Zostawiamy do ochłodzenia.
Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej, gotowanej wody. Gdy zaczyna tężeć, wylewamy na ciasto. Posypujemy wiórkami kokosowymi.