Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto brzoskwiniowe z pianką z serków homogenizowanych

Ciasto brzoskwiniowe z pianką z serków homogenizowanych

Autor:

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 366

Dodano:

Odsłon: 1905

Lekkie i łatwe w przygotowaniu ciasto, idealne do kubka gorącej herbaty.

Składniki

  • Biszkopt:
  • Jajka - 4 szt.
  • Cukier - 16 dag
  • Mąka tortowa - 16 dag
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Pozostałe składniki:
  • Brzoskwinie w syropie - 1 puszka
  • Galaretki pomarańczowe - 2 szt.
  • Galaretki wiśniowe - 2 szt.
  • Galaretka agrestowa - 1 szt.
  • Serek homogenizowany - 2 kubki (każdy około 150-200 g)
  • Wiórki kokosowe
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od przygotowania biszkoptu (lub kupujemy gotowy spód w sklepie). Żółtka oddzielamy od białek (jajka powinny mieć temperaturę pokojową). Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Żółtka ubijamy oddzielnie, łączymy delikatnie z ubitymi białkami. Partiami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po dodaniu każdej partii delikatnie mieszamy, aż do połączenia składników.

  2. Standardową blachę do pieczenia (36x24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy przygotowaną masę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Pieczemy około 20 minut lub do "suchego patyczka".

  3. Z brzoskwiń odlewamy syrop i zagotowujemy go. Mieszamy z dwoma galaretkami pomarańczowymi. Brzoskwinie kroimy w kostkę. Gdy galaretka zaczyna tężeć, mieszamy z brzoskwiniami i wykładamy na przygotowany biszkopt. Całość zostawiamy do ochłodzenia.

  4. 2 galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 1 i 1/2 szklanki gorącej, gotowanej wody. Do tężejącej galaretki dodajemy stopniowo serki homogenizowane i ubijamy. Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto. Zostawiamy do ochłodzenia.

  5. Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej, gotowanej wody. Gdy zaczyna tężeć, wylewamy na ciasto. Posypujemy wiórkami kokosowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń