Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie i łatwe w przygotowaniu ciasto, idealne do kubka gorącej herbaty.
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10477
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336806
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4445
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424071
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10477
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336806
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4445
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424071
Składniki
Zaczynamy od przygotowania biszkoptu (lub kupujemy gotowy spód w sklepie). Żółtka oddzielamy od białek (jajka powinny mieć temperaturę pokojową). Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Żółtka ubijamy oddzielnie, łączymy delikatnie z ubitymi białkami. Partiami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po dodaniu każdej partii delikatnie mieszamy, aż do połączenia składników.
Standardową blachę do pieczenia (36x24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy przygotowaną masę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Pieczemy około 20 minut lub do "suchego patyczka".
Z brzoskwiń odlewamy syrop i zagotowujemy go. Mieszamy z dwoma galaretkami pomarańczowymi. Brzoskwinie kroimy w kostkę. Gdy galaretka zaczyna tężeć, mieszamy z brzoskwiniami i wykładamy na przygotowany biszkopt. Całość zostawiamy do ochłodzenia.
2 galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 1 i 1/2 szklanki gorącej, gotowanej wody. Do tężejącej galaretki dodajemy stopniowo serki homogenizowane i ubijamy. Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto. Zostawiamy do ochłodzenia.
Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej, gotowanej wody. Gdy zaczyna tężeć, wylewamy na ciasto. Posypujemy wiórkami kokosowymi.