Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie i łatwe w przygotowaniu ciasto, idealne do kubka gorącej herbaty.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 115573
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7871
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2969
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1360
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1231
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 115573
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7871
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2969
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1360
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1231
Składniki
Zaczynamy od przygotowania biszkoptu (lub kupujemy gotowy spód w sklepie). Żółtka oddzielamy od białek (jajka powinny mieć temperaturę pokojową). Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Żółtka ubijamy oddzielnie, łączymy delikatnie z ubitymi białkami. Partiami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po dodaniu każdej partii delikatnie mieszamy, aż do połączenia składników.
Standardową blachę do pieczenia (36x24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy przygotowaną masę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Pieczemy około 20 minut lub do "suchego patyczka".
Z brzoskwiń odlewamy syrop i zagotowujemy go. Mieszamy z dwoma galaretkami pomarańczowymi. Brzoskwinie kroimy w kostkę. Gdy galaretka zaczyna tężeć, mieszamy z brzoskwiniami i wykładamy na przygotowany biszkopt. Całość zostawiamy do ochłodzenia.
2 galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 1 i 1/2 szklanki gorącej, gotowanej wody. Do tężejącej galaretki dodajemy stopniowo serki homogenizowane i ubijamy. Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto. Zostawiamy do ochłodzenia.
Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej, gotowanej wody. Gdy zaczyna tężeć, wylewamy na ciasto. Posypujemy wiórkami kokosowymi.