Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto budyniowo-czekoladowe

Ciasto budyniowo-czekoladowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 509 Ocena: 3736

Dodano:

Odsłon: 283

Ciasto /a może lepiej: deser:)/ na herbatnikach z masą budyniowo-czekoladową. Prosty i szybki w przygotowaniu ale musi kilka godzin postać by wystygnął a herbatniki zmiękły.

Składniki

  • budyń śmietankowy 2 op
  • cukier 2 łyżki
  • czekolada biała 200 g
  • herbatniki /na 3 warstwy/
  • mleko 1 l
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z zimnego mleko odlewamy 0,75 szklanki i rozrabiamy proszek budyniowy i cukier.
    Pozostałe mleko wstawiamy w rondelku na mały ogień i podgrzewamy. Do ciepłego mleka dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy często mieszając. Mleko z roztopioną czekoladą zagotowujemy, wlewamy rozrobiony proszek budyniowy i energicznie mieszając zagotowujemy.
    Połowę gorącej masy budyniowo-czekoladowej wylewamy na blaszkę /u mnie o wymiarach 24x26/wyłożoną warstwą herbatników. Przykrywamy drugą warstwą herbatników, wylewamy resztę masy i ponownie przykrywamy herbatnikami. Odstawiamy w chłodne miejsce na 3-4 godz. a najlepiej całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń