Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Cappuccino

Ciasto Cappuccino

Autor:

Przepisów i artykułów: 520 Ocena: 6944

Dodano:

Odsłon: 811

Ciasto biszkoptowe z masą cappuccino.Nadziane nasączonymi biszkopcikami. Ciasto bardzo delikatne, pyszne dla wielbicieli kawy.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -6 jajek -120 g. cukru -1 cukier waniliowy -80 g. mąki tortowej
  • -80 g. mąki ziemniaczanej -2 łyżki kakao -2 łyżeczki proszku do piecz.
  • MASA CAPPUCCINO:
  • -1 masło-250 g. -3/4 szklanki cukru -4 serki homogenizowane (po 100 g.)
  • - 1 szklanka kawy cappuccino -1 i 1/2 szklanki mleka w proszku
  • DO NASĄCZENIA:
  • -100 g. cappuccino czekoladowego
  • -1 szklanka gorącej wody -biszkopty okrągłe
  • DO POSYPANIA:
  • -cappuccino suche albo rozkruszony wafelek
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. biszkopt-
    Białka ubić z cukrem, potem żółtkami(po jednym). Przesiewać do tego stopniowo mąkę z proszkiem i kakaem lekko wymieszać. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.(30x40) Piec w 180* ok 25 min.

  2. Po przestygnięciu przekroić na dwa placki.Spód włożyć z powrotem do blaszki.(można upiec dwa biszkopty, nie trzeba będzie kroić)

  3. masa-
    Masło zmiksować z cukrem,potem serkami.Wsypać suchą kawę ,mleko w proszku i dalej zmiksować.Masę podzielić na 3 części.
    Jedną część rozsmarować na biszkopcie.

  4. nasączenie-
    Kawę zaparzyć i odstawić do przestygnięcia. Maczać biszkopty i układać na masie.

  5. Rozsmarować drugą część masy.

  6. Przykryć drugą częścią biszkoptu.

  7. Resztą masy posmarować górę ciasta.

  8. Można posypać kawą cappuccino, albo jak tu rozkruszyć czekoladowe wafelki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń