Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Cappuccino

Ciasto Cappuccino

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 8025

Dodano:

Odsłon: 153742

Ciasto z przepisu siostry Anastazji. Byc może nie wszyscy je znają. Pyszna masa cappuccino w zestawieniu z kokosem i biszkoptem kakaowym to idealne połączenie. Polecam!

Składniki

  • Składniki na blaszkę 23x33cm:
  • na biszkopt:
  • 8 jajek
  • szklanka cukru
  • 160g mąki
  • 40g kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Na ciasto kokosowe:
  • 200g kokosu
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • NA MASĘ:
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżka cukru z wanilią
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 szklanki mleka
  • 250g margaryny
  • 30g kawy cappuccino w proszku o smaku waniliowym
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • kostka margaryny (250g)
  • cukier 1 szklanka
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki kakao
  • DODATKOWO:
  • 2-3 łyżki kokosu do dekoracji
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto Cappuccino

Przygotowanie

  1. Biszkopt: mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo i na przemian dodajemy cukier i żółtka. Na końcu dodajemy suche składniki i lekko mieszamy . Ciasto wylewamy na formę wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia. Pieczemy około 30-40 minut w 160-180 stopniach (do suchego patyczka). Po wystudzeniu ciasto kroimy na 2 blaty.

  2. Ciasto kokosowe: białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy do połączenia składników. Wsypujemy kokos oraz mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko mieszamy. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, natłuszczamy i obsypujemy bułą tartą. Wylewamy ciasto i pieczemy 30 minut w 160-180 stopniach.

  3. Masa: pół szklanki mleka, cukier, cukier z wanilią, budyń, mąkę oraz żotka miksujemy razem. Resztę mleka zagotowujemy, wlewamy zmiksowane składniki i gotujemy budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy schłodzony budyń oraz proszek cappuccino.

  4. Polewa: wszystkie składniki umieszczamy w rondelku, podgrzewamy do połączenia składnikow.

  5. Pierwszy biszkopt smarujemy połową masy, na masie układamy ciasto kokosowe. Następnie druga część masy i drugi blat biszkoptu. Ciasto polewamy polewą i dekorujemy wiorkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

patusia5 08 marca 2013 Dziękuje za zwrócenie uwagi na te złośliwe literki. Nie wiem dlaczego, ale często tak sie dzieje przy literce "ó". Pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

1paluszek 07 marca 2013 NIECZYTELNY PRZEPIS LITERKI SIĘ POPRZESTAWIAŁY

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

martika77 07 marca 2013 ciasto jest przepyszne, robie troche inaczej ; biszkopt kroje na pol a na wierzchu jest beza kokosowa....

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 07 marca 2013 Jak z kokosem to musi być pyszotka -)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 07 marca 2013 Nie znam tego ciasta, dlatego daje do schoweczka, bo wszelkie słodkości z kawą są pyszne. Pozdrawiam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 07 marca 2013 Piękne te Twoje ciasto Patusiu.Kolejny przepis pyszny i przepiękne zdjęcie:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 07 marca 2013 Ciasto wygląda bajecznie, wrzucam do ulubionych bo jeszcze takiej masy nie robiłam:-))) Zostawiam ci piątkę i pozdrawiam:-))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

iwona_mm 07 marca 2013 Mniam wygląda super i pewnie tak smakuje.Do ulubinych :).Pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń