Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto cielaczek to bogaty w smaku deser będący kremowym sernikiem waniliowym między dwoma warstwami mocno czekoladowego brownie. Ciasto rozpływa się w ustach!
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 16849
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 629
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 4030
Kruche i mocno maślane ciasteczka kakaowe z kawałkami białej czekolady. Bardz...
Odsłon: 379
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 16849
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 629
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 4030
Kruche i mocno maślane ciasteczka kakaowe z kawałkami białej czekolady. Bardz...
Odsłon: 379
Składniki
Przygotuj brownie. W dużym rondlu roztop masło. Następnie dodaj cukier i mieszaj do połączenia składników, aż cukier stanie się błyszczący. Nie zagotowuj. Zdejmij garnek z ognia. W misce wymieszaj ze sobą jajka, kakao, proszek do pieczenia, sól i ekstrakt waniliowy. Dodaj ciepłe masło z cukrem i ubijaj aż masa będzie gładka. Dosyp mąkę. Delikatnie i krótko wmieszaj ją szpatułką, tylko do połączenia składników. Masę na brownie odstaw na bok.
Przygotuj sernik. W misce wymieszaj ze sobą ser i cukier do połączenia składników. Dodaj wanilię, śmietanę i jajka. Mieszaj przez kolejną minutę. Masa powinna być gładka.
Połącz składniki. Piekarnik rozgrzej do 160 st. Celsjusza. Formę o wymiarach 32x22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy przelej ok. 2/3 ciasta na brownie. Na nią nałóż masę serową, by nie dotykała ona brzegów formy. Wyrównaj. Na wierz wylej pozostałą masę brownie – nie musi ona dokładnie pokrywać sera. Ostrym nożem zamieszaj delikatnie ciasto, by powstały finezyjne wzory. Ciasto cielaczek piecz przez 35-40 minut. Wyjmij je z piekarnika, przykryj i ostudź. Przed podaniem ciasto włóż do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Pokrój w słupki lub kwadraty.