Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto cielaczek to bogaty w smaku deser będący kremowym sernikiem waniliowym między dwoma warstwami mocno czekoladowego brownie. Ciasto rozpływa się w ustach!
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 462
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2782
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 918
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1666
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14501
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 462
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2782
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 918
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1666
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14501
Składniki
Przygotuj brownie. W dużym rondlu roztop masło. Następnie dodaj cukier i mieszaj do połączenia składników, aż cukier stanie się błyszczący. Nie zagotowuj. Zdejmij garnek z ognia. W misce wymieszaj ze sobą jajka, kakao, proszek do pieczenia, sól i ekstrakt waniliowy. Dodaj ciepłe masło z cukrem i ubijaj aż masa będzie gładka. Dosyp mąkę. Delikatnie i krótko wmieszaj ją szpatułką, tylko do połączenia składników. Masę na brownie odstaw na bok.
Przygotuj sernik. W misce wymieszaj ze sobą ser i cukier do połączenia składników. Dodaj wanilię, śmietanę i jajka. Mieszaj przez kolejną minutę. Masa powinna być gładka.
Połącz składniki. Piekarnik rozgrzej do 160 st. Celsjusza. Formę o wymiarach 32x22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy przelej ok. 2/3 ciasta na brownie. Na nią nałóż masę serową, by nie dotykała ona brzegów formy. Wyrównaj. Na wierz wylej pozostałą masę brownie – nie musi ona dokładnie pokrywać sera. Ostrym nożem zamieszaj delikatnie ciasto, by powstały finezyjne wzory. Ciasto cielaczek piecz przez 35-40 minut. Wyjmij je z piekarnika, przykryj i ostudź. Przed podaniem ciasto włóż do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Pokrój w słupki lub kwadraty.