Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo dobre ciasto, łatwe w przygotowaniu. Wilgotne, najlepsze polane białą czekoladą.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10973
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4877
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1010
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9445
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1407
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10973
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4877
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1010
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9445
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1407
Składniki
METODA TRADYCYJNA: jajka ubić z połową cukru, aż powstanie biała, puszysta masa. W drugim naczyniu utrzeć masło/margarynę z resztą cukru i cukrem wanilinowym. Do masy maślanej dodawać masę jajeczną. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wmieszać do ciasta. Na końcu dodać oprószone mąką bakalie i wymieszać. Wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm. Piec ponad godzinę w 180 stopniach. Polać roztopioną w kąpieli wodnej (bez dodatków) czekoladą.
THERMOMIX: Jajka wbić do naczynia miksującego, nałożyć motylek, wsypać połowę cukru i ubić (5 minut/37 stopni/obroty 4.). Przełożyć do innego naczynia. Do naczynia miksującego włożyć masło/margarynę, wsypać cukier i cukier wanilinowy. Utrzeć z motylkiem (1 minuta/obroty 4.). Ustawić urządzenie na obroty 4. Przez otwór w pokrywie wlewać masę jajeczną. Zdjąć motylek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wsypać do masy maślano-jajecznej i wymieszać (30 sekund/obroty 4.). Dodać oprószone w mące bakalie i wymieszać kopystką. Przelać od natłuszczonej tortownicy o średnicy i piec ponad godzinę w 180 stopniach. Polać roztopioną w kąpieli wodnej (bez dodatków) czekoladą.
[przepis z książeczki "Smakowite Domowe Ciasta"]