Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 27-10-2013
Przepis znaleziony na blogu Dania Warte Grzechu. Od siebie dodałam masło do masy kajmakowej. To ciasto to puszysty biszkopt z alkoholowym kremem i masą karmelową. Na tym cieście po raz pierwszy wypróbowałam technikę zapobiegania opadania biszkopta w postaci jego rzucania o podłogę. Nie sądziłam, że może być aż tak skuteczna!
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94081
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2786
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3575
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1656
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2342
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94081
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2786
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3575
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1656
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2342
Składniki
Biszkopt: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dokładnie całość przemieszać. Blaszkę o wymiarach 20x35cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowaną masę. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 30 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Krem: Przygotować budyń, dodając cukier. Wystudzić. Utrzeć masło z cukrem pudrem na puch. Dodawać po łyżce wystudzonego budyniu ciągle ucierając. Na koniec stopniowo wlewać gęsty ajerkoniak i zmiksować do uzyskania jednolitego kremu.
Masa kajmakowa: Masło ubić mikserem na jasną i puszystą masę. Partiami dodawać masę krówkową, cały czas miksując. Jeśli masa będzie wydawać się zbyt rzadka, należy ją na chwilę włożyć do lodówki, do lekkiego stężenia. Uniknie się wtedy ‘spłynięcia’ masy z biszkoptu.
Na pierwszy wystudzony blat ciasta wyłożyć masę budyniowo-ajerkoniakową, następnie przykryć drugim blatem. Rozsmarować masę kajmakową i posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki najlepiej na noc.