Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 724

Dodano:

Odsłon: 16273

Właściwie to ciasto jest o dwóch smakach. Krem jest kwaskowaty, natomiast piana słodka. Jednak świetnie się ze sobą komponują i smakuje ciasto wybornie.

Składniki

  • Ciasto:
  • mąka pszenna 250 g
  • żółtka 2 sztuki
  • Cukier 50 g
  • Masło 125 g
  • Krem:
  • Cukier 120 g
  • cytryny 2 sztuki
  • śmietana kremówka 30 % 500 ml
  • żółtka 2 sztuki
  • jajko 1 całe
  • Piana:
  • białka 4 sztuki
  • cukier kryształ 100 g (można dać mniej)
  • szczypta soli
> 6 os. > 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ucierać żółtka z cukrem do białości (mikserem), posiekać mąkę z masłem, dodać żółtka z cukrem, chwilę wyrabiać. Ręcznie wyłożyć na formę tarty ( u mnie okrągła blaszka ). Włożyć do piekarnika na 10 minut na 180 stopni C tak, aby się troszkę przyrumieniło.

  2. Wymieszać żółtka, jajko, cukier i śmietanę, najlepiej zmiksować. Zetrzeć skórkę z dwóch cytryn + sok z cytryn i połączyć razem. Wylać na podpieczone ciasto. Wstawić do piekarnika na 30 minut nagrzanego do 180 stopni C.

  3. Ubijać białka na pianę + szczypta soli. Potem dodawać cukier kryształ. Wyłożyć na upieczone ciasto. Wstawić do piekarnika na 10 minut na 160 stopni C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

amidalla 25 lutego 2016 Wygląda pysznie :) Na pewno wypróbuję :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń