Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto przygotowane z przepisu Moje domowe jedzenie. oto link do przepisu; https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-ciasto-cytrynowe-bez-pieczenia,2007851,mojedomowejedzenie.html Ciasto bardzo smaczne a przepis nieskomplikowany. Polecam
mikser, łyżka drewniana, garnuszek , rondel, blaszka, papier do pieczenia,
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3459
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 46
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2794
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 140
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 111
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3459
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 46
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2794
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 140
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 111
Składniki
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubite białka odłożyć do lodówki. Do miski włożyć żółtka, cukier oraz masło i zmiksować na puszystą masę. Cały czas miksując porcjami dodawać twaróg z wiaderka oraz sok z cytryny. W garnuszku rozpuścić żelatynę z dodatkiem gorącej wody, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Żelatynę dodać do lekko podgrzanego mleka i dokładnie wymieszać. Całość połączyć z masą serową i na koniec do masy serowej wmieszać ubite białka z lodówki ,a dzięki żelatynie masa będzie nieco sztywniejsza. Blaszkę o wymiarach 25x35 cm. wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć masę serową , a następnie kolejną warstwę herbatników. Delikatnie docisnąć je do masy. Ciasto włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Warstwa śmietankowa; Śmietankę 30% ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Do masy dodać jedną galaretkę cytrynową którą wcześniej już przygotowałam lecz jest nadal płynna. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką , wyłożyć na ciasto czyli na herbatniki. Ponownie włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Na koniec ciasto zalać już galaretkami które zaczynają lekko tężeć, albo całkowicie zastygną ,wtedy galaretkę posiekać nożem i wyłożyć na ciasto w formie kryształków. Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie jest gotowe. Smacznego
Ciasto w przekroju.
Ciasto gotowe do podania.