Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne i orzeźwiejace ciasta na upalne dni
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 40
Przepisów na krem ze szpinaku jest mnóstwo. Poniżej jeden z prostszych. Zupa...
Odsłon: 27
Polecam.
Odsłon: 340
Propozycja na sycące danie dla gromadki gości. Można wykorzystać warzywa pozo...
Odsłon: 113
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 126
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 40
Przepisów na krem ze szpinaku jest mnóstwo. Poniżej jeden z prostszych. Zupa...
Odsłon: 27
Polecam.
Odsłon: 340
Propozycja na sycące danie dla gromadki gości. Można wykorzystać warzywa pozo...
Odsłon: 113
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 126
Składniki
I. Wykonanie ciasta cytrynowego: Cukier puder i margarynę utrzeć na pulchna masę, po czym dodać po jednym całym jajku ciągle ucierając. Do masy tej dodawać po jednej łyżce mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia a na koniec sok i skórkę z cytryny. Ciasto wylać na pergamin i piec na złoty kolor.
II. Wykonanie masy cytrynowej: Wodę zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Dodać sok z cytryn i skórkę cytrynową. Mleko wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać do gotującej się masy. Ugotować jak budyń. Jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać trochę przegotowanej wody. Lekko wystudzić.
III. Wykonanie lukru cytrynowego: Cukier puden zmieszać z żółtkiem i dodać sok z cytryn. Podgrzać na lekkim ogniu. Ciepłe wylać na ciasto.
IV. Końcowe wykonanie: Ostygłe ciasto przekroić , wylać masę cytrynową na dolną część i przykryć drugą częścią. Na wierzch wylać lukier cytrynowy. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.