Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne i orzeźwiejace ciasta na upalne dni
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 2137
Żeberka w najzdrowszej wersji, nie smażone, nie duszone, nie pieczone: grillo...
Odsłon: 39
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3088
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 2137
Żeberka w najzdrowszej wersji, nie smażone, nie duszone, nie pieczone: grillo...
Odsłon: 39
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3088
Składniki
I. Wykonanie ciasta cytrynowego: Cukier puder i margarynę utrzeć na pulchna masę, po czym dodać po jednym całym jajku ciągle ucierając. Do masy tej dodawać po jednej łyżce mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia a na koniec sok i skórkę z cytryny. Ciasto wylać na pergamin i piec na złoty kolor.
II. Wykonanie masy cytrynowej: Wodę zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Dodać sok z cytryn i skórkę cytrynową. Mleko wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać do gotującej się masy. Ugotować jak budyń. Jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać trochę przegotowanej wody. Lekko wystudzić.
III. Wykonanie lukru cytrynowego: Cukier puden zmieszać z żółtkiem i dodać sok z cytryn. Podgrzać na lekkim ogniu. Ciepłe wylać na ciasto.
IV. Końcowe wykonanie: Ostygłe ciasto przekroić , wylać masę cytrynową na dolną część i przykryć drugą częścią. Na wierzch wylać lukier cytrynowy. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.