Do góry

Desery Przepis na:

ciasto czekoladowe

ciasto czekoladowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 518 Ocena: 17899

Dodano:

Odsłon: 989

ciasto z powodzeniem można upiec w formie od babki

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • 3-4 jajka
  • 1 szklanka czekolady w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • Polewa: 200 ml śmietanki 30%
  • 200 g czekolady mlecznej lub z orzechami
  • łyżka masła
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, czekoladę i sól - dokładnie wszytko ze sobą mieszamy.

    Dodajemy jajka, olej. Miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy wrzącą wodę. Miksujemy wszystko do uzyskania gładkiej masy.

  2. Formę smarujemy masłem, posypujemy manną i Wlewamy ciasto. Pieczemy do tak zwanego suchego patyczka ok 45-50 min w 160-170 st.
    Upieczoną babeczkę wyciągamy z formy i czekamy, aż trochę wystygnie.

  3. Polewa: śmietankę podgrzewamy na małym ogniu; czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

    Do rozpuszczonej czekolady dolewamy śmietankę i mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Polewą oblewamy ciasto

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń