Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 104 Ocena: 445

Dodano:

Odsłon: 462

Szybkie ciasto, bardzo proste i w końcu wykorzystałam mleko granulowane.

Składniki

  • mąka 1/2 szkl.
  • cukier 1 szkl.
  • jajka 4 szt.
  • cukier waniliowy
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • olej 1/3 szkl.
  • mleko granulowane 1 op.
  • masło 1/2 kostki
  • żurawina suszona 1 op.
  • kakao 3 łyżki
  • mleko 1/2 szkl.
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka, olej, 1/2 szkl.cukru, proszek do pieczenia, mąke wszystko razem mieszam , dodaję 2 łyżki kakao.Jednę łyżkę kakao zostawiam do kremu. Dobrze wymieszane ciasto wylewam na blachę wyłożoną papieram do pieczenia.U mnie to mała blacha , na większą trzeba by zmienić proporcje składników.Moja ma 20 na 20 cm.Wstawiam do piekarnika na ok.30 minut w tem. ok.170 stopni.

  2. W garnek wlewam mleko dodaję 1/2 szkl. cukru, cukier wailiowy i kakao.Wszystko razem podgrzewam i mieszam .Kiedy prawie zacznie się gotować dodaję mleko granulowane, dobrze mieszam i odstawiam do ostudzenia.

  3. Upieczone i ostudzone ciasto kroję na dwie części.

  4. Masło miksuję w misce..Dodaję przestudzoną masę i wszystko razem miksuję Przekładam masą przekrojone ciasto i wkładam do lodówki na mjn. 2 godziny.Można polać ciasto czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 03 lutego Bardzo apetycznie wygląda, do wieczornego cappuccino dodatek idealny, pycha :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń