Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowe

Przepis dnia 2021-06-16
Ciasto czekoladowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 212 Ocena: 2333

Dodano:

Odsłon: 1308

Dziś przepis na ciasto czekoladowe. Ciężkie, wilgotne i wcale nie puszyste, ale smaczne. Uczta dla wielbicieli czekolady. W środku kakao i posiekana czekolada, a na wierzchu polewa czekoladowa. Polewę zrobiłam z mlecznej czekolady, ponieważ samo ciasto nie jest za słodkie, dlatego pomyślałam, że mleczna czekolada będzie tu fajnie pasować. Piekłam w tortownicy 25 cm.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 1 szklanka śmietanki słodkiej (miałam 12 %)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 50 g. czekolady mlecznej
  • 50 g. czekolady gorzkiej
  • Polewa:
  • 100 g. czekolady mlecznej
  • 100 g. śmietanki 30 %
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto czekoladowe

Przygotowanie

  1. Czekoladę posiekać nożem.

    Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszać.
    Dodać jajka, olej i śmietankę.
    Wszystko zmiksować do połączenia składników.
    Na koniec wsypać posiekaną czekoladę. Ciasto będzie gęste. Wymieszać łyżką, tak żeby połączyła się z ciastem.
    Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować masłem
    i posypać bułką tartą. Przełożyć do niej ciasto.
    Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni
    i piec 60-70 minut. U mnie piekło się 65 minut, ale czas pieczenia może się różnić
    w zależności od piekarnika.


  2. Kiedy ciasto przestygnie, przygotować polewą czekoladową.
    Do rondelka wlać śmietankę i podgrzać, żeby była ciepła. Następnie dodać czekoladę
    połamaną na kawałki i mieszać, aż się rozpuści.
    Można jeszcze chwilkę podgrzać, jeśli słabo się rozpuszcza.
    Gotową polewę, odstawić żeby trochę przestygła. Następnie polać wystudzone ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń