Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny deser bez grama mąki pszennej
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1586
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 959
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1586
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 959
Składniki
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Połowę czekolady rozpuszczamy w wodnej kąpieli dodając masło. Dorzucamy resztę czekolady i cukier. Ciągle całość mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Zdejmujemy garnek z wodą i miskę z czekoladą z ognia i dodajemy do masy alkohol. Odstawiamy do ostygnięcia. Mieszamy ostudzoną czekoladę ze zmielonymi orzechami, aromatem waniliowym i żółtkami jaj.
Ubijamy białka sześciu jaj z odrobiną soli na sztywną pianę i dodając do masy delikatnie mieszamy całość. Trzeba to robić delikatnie by struktura piany połączyła się z masą czekoladową tak by nie stracić puszystości.
Ciasto pieczemy w wyściełanej papierem do pieczenia tortownicy (26cm) przez około 50 minut. Ciasto może być, a nawet powinno być trochę wilgotne w środku.
Po inne ciasta zapraszam na nasz blog. Link pod wpisem. Smacznego