Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowe ekspresowe

Ciasto czekoladowe ekspresowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 399

Dodano:

Odsłon: 5834

Idealnie sprawdzi się jako ekspresowy poczęstunek do kawy. Kakaowe ciacho z orzechami lub bakaliami. W dodatku lekkie, bo bez dodatku tłuszczu!

Składniki

  • 3 jajka
  • 120 g cukru
  • 200 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 50 g kakao
  • 100 ml mleka
  • 2 garści orzechów lub bakalii
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto czekoladowe ekspresowe

Przygotowanie

  1. Jajka ubijamy mikserem dodając stopniowo cukier. Po otrzymaniu puszystej masy miksujemy dalej wsypując po łyżce całą mąkę. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, cukier waniliowy i kakao, mieszamy. Wlewamy mleko i miksujemy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Do gotowej masy dodajemy orzechy lub bakalie - ja wybrałam orzechy włoskie - i delikatnie mieszamy.

  2. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę i wstawiamy do piekarnika.
    Pieczemy ok. 20 - 25 minut. Wystudzone ciasto kroimy w trójkąty.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń