Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo, które możemy wykorzystać na setki różnych sposobów. Sprawdzi się w plackach, sałatkach, przetworach, sosach, a także deserach. Tym razem zdradzamy przepis na pyszne czekoladowe ciasto z jej udziałem. Odtwórzcie ten przepis w swojej kuchni. Rodzina będzie zachwycona.
keksówka 30 x 11 cm
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 374
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 52
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 374
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 52
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Składniki
Cukinię ścieramy na tarce na grubych oczkach, solimy i odstawiamy na bok na około 20-30 minut, żeby puściła wodę. Następnie przekładamy cukinię na sitko i odcedzamy z nadmiaru wody. Do ciasta będziemy potrzebowali dwie szklanki odsączonej cukinii.
Do miski wbijamy całe jajka, ubijamy mikserem na wysokich obrotach. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, następnie dolewamy olej, całość łączymy przy użyciu miksera.
Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę i kakao. Suche składniki dodajemy do mokrych. Całość mieszamy.
Czekoladę ścieramy na tarce i przesypujemy ją do surowego ciasta, na koniec dodajemy cukinię. Całość mieszamy.
Ciasto przelewamy do keksówki 30x11 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Czekoladowe ciasto z cukinią pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około godzinę.