Do góry

Desery Przepis na:

ciasto czekoladowe z kremem borówkowym

ciasto czekoladowe z kremem borówkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 192

Dodano:

Odsłon: 1776

puszyste ciasto z pysznym kremem do tego świeże owoce , pycha

Składniki

  • 5 dkg mąki, 2 dkg kakao , 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 13 dkg cukru, 5 jaj
  • na krem; serek mascarpone , 250ml kremówki
  • 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki żelatyny , 1 l borówek
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
ciasto czekoladowe z kremem borówkowym

Przygotowanie

  1. białka ubić z cukrem , następnie dodać po jednym żółtku , mąkę wymieszać z kakao i proszkiem , przesiać do białek wymieszać
    przelać do małej tortownicy piec ok. 25 min



    w oryginale to ciasto jest na dużą blachę i wtedy należy użyć 9 jaj , 7 dkg mąki i 7 dkg kakao 25 dkg cukru,


    ale ja piekę takie małe żeby się nie objadać


    z tego przepisu wychodzi pyszna wz najlepiej przełożona kwaśną wiejską śmietaną

  2. mascarpone utrzeć z cukrem , śmietanę ubić , można dodać cukier waniljowym połączyć , część białej masy odłożyć na posmarowanie wierzchu,

    ponad połowę borówek lekko zmiksować , żelatynę zalać ok 80ml gorącej wody gdy przestygnie dodać do borówek , odłożyć na chwilę do lodówki aż zacznie gęstnieć następnie wymieszać z kremem


    ostudzić ciasto rozkroić na pół posmarować kremem borówkowym ,
    przykryć drugim blatem , posmarować białym kremem i posypać pozostałymi borówkami, odłożyć do schłodzenia



Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń