Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejna gratka dla wszystkich fanów karmelu i słodkich wypieków. Wspaniały, chrupiący karmelizowany słonecznik, kremowa masa karmelowa i puszysty biszkopt czekoladowy nasączony kawą z alkoholem równoważący słodycz.
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2601
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 105024
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2040
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5909
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2601
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 105024
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2040
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5909
Składniki
Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy w dużej misce na sztywną pianę. Dodajemy partiami cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy po kolei żółtka, wciąż ubijając. Do miski przesiewamy mąki wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Składniki mieszamy na wolnych obrotach. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30-40 minut lub najlepiej do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia i następnie kroimy na dwie części w poziomie.
Masa krówkowa: Śmietanę ubijamy na sztywno, na końcu dodajemy żelatynę i raz jeszcze mieszamy składniki. Odstawiamy do lodówki. Przygotowujemy budyń według instrukcji na opakowaniu, lecz z mniejszej ilości mleka. Pominęłam również dodawanie cukru. Po lekkim przestudzeniu budyniu miksujemy go razem z masą krówkową, następnie na wolnych obrotach z ubitą śmietaną. Tylko do połączenia składników.
Masa słonecznikowa: Na suchej patelni prażymy słonecznik. Stale mieszając, uważamy by się nie spalił. Resztę składników gotujemy w średnim garnku, od czasu do czasu mieszając. Wsypujemy słonecznik, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Biszkopt nasączamy połową kawy i równomiernie rozsmarowujemy 1/3 kremu oraz połowę masy słonecznikowej. Drugą część biszkoptu smarujemy kilkoma łyżkami kremu, tak by utworzyć cienką warstwę. Biszkopt kładziemy kremem do dołu na wierzchu pierwszego placka (warstwa słonecznika ma być pośrodku warstw kremu). Resztę kremu rozsmarowujemy na wierzchu ciasta i równomiernie rozkładamy resztę słonecznika.