Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto czekoladowe z wiśniami jest bardzo wyraziste w smaku. Na dodatek baza jest bezglutenowa. Dodatek owoców sprawia, że pozostaje wilgotne. Przepis pochodzi z 534. odcinka programu "Ewa Gotuje".
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 77
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17793
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 424
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 5250
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2776
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 77
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17793
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 424
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 5250
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2776
Składniki
Czekoladę połam do garnka. Dodaj masło i roztop w gorącej kąpieli wodnej. Odstaw.
Białka oddziel od żółtek. Dodaj sól i ubij na sztywną pianę. Utrwal cukrem, dosypując porcjami i cały czas miksując. Stopniowo dodaj przestudzoną, lecz cały czas płynną czekoladę z masłem. Następnie dodaj po jednym żółtku, mieszając przy tym szpatułką. Przełóż do tortownicy (średnica 23-24 cm, spód foremki wyścielony papierem do pieczenia, boki wysmarowane masłem).
Piecz przez pół godziny w temperaturze 180 st. Celsjusza.
Wiśnie przełóż do garnka. Posłódź. Wymieszaj i podgrzej. Gdy się roztopią i puszczą sok, dodaj mąkę ziemniaczaną, rozrobioną w 1/4 szklanki zimnej wody. Zagotuj i przestudź.
Zrób krem. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Do serka mascarpone wlej śmietankę i zmiksuj. Dodaj przestudzoną czekoladę. Wymieszaj. Posłódź cukrem pudrem. Wyłóż na upieczone i wystudzone ciasto. Wstaw do lodówki na pół godziny.
Nałóż wiśnie. Udekoruj listkami mięty.