Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto czekoladowe z wiśniami jest bardzo wyraziste w smaku. Na dodatek baza jest bezglutenowa. Dodatek owoców sprawia, że pozostaje wilgotne. Przepis pochodzi z 534. odcinka programu "Ewa Gotuje".
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 8847
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1132
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11431
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 469
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 8847
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1132
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11431
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 469
Składniki
Czekoladę połam do garnka. Dodaj masło i roztop w gorącej kąpieli wodnej. Odstaw.
Białka oddziel od żółtek. Dodaj sól i ubij na sztywną pianę. Utrwal cukrem, dosypując porcjami i cały czas miksując. Stopniowo dodaj przestudzoną, lecz cały czas płynną czekoladę z masłem. Następnie dodaj po jednym żółtku, mieszając przy tym szpatułką. Przełóż do tortownicy (średnica 23-24 cm, spód foremki wyścielony papierem do pieczenia, boki wysmarowane masłem).
Piecz przez pół godziny w temperaturze 180 st. Celsjusza.
Wiśnie przełóż do garnka. Posłódź. Wymieszaj i podgrzej. Gdy się roztopią i puszczą sok, dodaj mąkę ziemniaczaną, rozrobioną w 1/4 szklanki zimnej wody. Zagotuj i przestudź.
Zrób krem. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Do serka mascarpone wlej śmietankę i zmiksuj. Dodaj przestudzoną czekoladę. Wymieszaj. Posłódź cukrem pudrem. Wyłóż na upieczone i wystudzone ciasto. Wstaw do lodówki na pół godziny.
Nałóż wiśnie. Udekoruj listkami mięty.