Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto czekoladowe z wiśniami jest bardzo wyraziste w smaku. Na dodatek baza jest bezglutenowa. Dodatek owoców sprawia, że pozostaje wilgotne. Przepis pochodzi z 534. odcinka programu "Ewa Gotuje".
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1209
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457744
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1461
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2277
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 584
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1209
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457744
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1461
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2277
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 584
Składniki
Czekoladę połam do garnka. Dodaj masło i roztop w gorącej kąpieli wodnej. Odstaw.
Białka oddziel od żółtek. Dodaj sól i ubij na sztywną pianę. Utrwal cukrem, dosypując porcjami i cały czas miksując. Stopniowo dodaj przestudzoną, lecz cały czas płynną czekoladę z masłem. Następnie dodaj po jednym żółtku, mieszając przy tym szpatułką. Przełóż do tortownicy (średnica 23-24 cm, spód foremki wyścielony papierem do pieczenia, boki wysmarowane masłem).
Piecz przez pół godziny w temperaturze 180 st. Celsjusza.
Wiśnie przełóż do garnka. Posłódź. Wymieszaj i podgrzej. Gdy się roztopią i puszczą sok, dodaj mąkę ziemniaczaną, rozrobioną w 1/4 szklanki zimnej wody. Zagotuj i przestudź.
Zrób krem. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Do serka mascarpone wlej śmietankę i zmiksuj. Dodaj przestudzoną czekoladę. Wymieszaj. Posłódź cukrem pudrem. Wyłóż na upieczone i wystudzone ciasto. Wstaw do lodówki na pół godziny.
Nałóż wiśnie. Udekoruj listkami mięty.