Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto czekoladowe z wiśniami jest bardzo wyraziste w smaku. Na dodatek baza jest bezglutenowa. Dodatek owoców sprawia, że pozostaje wilgotne. Przepis pochodzi z 534. odcinka programu "Ewa Gotuje".
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2074
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 81
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 176
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 167
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2074
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 81
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 176
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 167
Składniki
Czekoladę połam do garnka. Dodaj masło i roztop w gorącej kąpieli wodnej. Odstaw.
Białka oddziel od żółtek. Dodaj sól i ubij na sztywną pianę. Utrwal cukrem, dosypując porcjami i cały czas miksując. Stopniowo dodaj przestudzoną, lecz cały czas płynną czekoladę z masłem. Następnie dodaj po jednym żółtku, mieszając przy tym szpatułką. Przełóż do tortownicy (średnica 23-24 cm, spód foremki wyścielony papierem do pieczenia, boki wysmarowane masłem).
Piecz przez pół godziny w temperaturze 180 st. Celsjusza.
Wiśnie przełóż do garnka. Posłódź. Wymieszaj i podgrzej. Gdy się roztopią i puszczą sok, dodaj mąkę ziemniaczaną, rozrobioną w 1/4 szklanki zimnej wody. Zagotuj i przestudź.
Zrób krem. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Do serka mascarpone wlej śmietankę i zmiksuj. Dodaj przestudzoną czekoladę. Wymieszaj. Posłódź cukrem pudrem. Wyłóż na upieczone i wystudzone ciasto. Wstaw do lodówki na pół godziny.
Nałóż wiśnie. Udekoruj listkami mięty.