Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowo - gruszkowe z galaretką

Ciasto czekoladowo - gruszkowe z galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 535 Ocena: 16834

Dodano:

Odsłon: 6576

Delikatne, lekkie, proste, pyszne ;-D

Składniki

  • Ciasto:
  • 8 dag cukru pudru
  • 3 jajka
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 5 dag mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczeia
  • 1 łyżka masła do nasmarowania tortownicy
  • Masa:
  • 30 dag gruszek ze słoika wraz z syropem
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • 10 dag rozpuszczonej czekolady lub polewy czekoladowej
  • 200 ml śmietany kremówki
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i 3 łyżkami gorącej wody. Następnie do żółtek dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Miksujemy.

  2. Do masy dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i wylewamy na nią ciasto.

  3. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez 25 minut. Po upieczeniu biszkopt studzimy na kratce.

  4. Gruszki odsączamy i kroimy w plastry, które układamy na wystudzonym biszkopcie, tak aby zachodziły na siebie.

  5. Do soku z gruszek dolać tyle wody aby było 250 ml ( ja akurat miałam soku szklankę) Galaretkę rozpuszczamy w gorącym soku. Tężejącą galaretka zalać gruszki i odstawić do stężenia.

  6. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej po woli płynną ostudzoną czekoladę, cały czas miksując. Krem wykładamy na wierzch ciasta. Ciasto można obsypać wiórkami czekolady. Ciasto chłodzimy w lodówce przynajmniej 1 godzinkę. Smacznego !!!

  7. ;-D

  8. ;-)))

  9. ;-XD

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń