Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesienne ciasto pełne smaku.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4948
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13375
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5829
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7513
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4948
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13375
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5829
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7513
Składniki
Blaszka 22 cm. wysmarowana tłuszczem i posypana bułką. Śliwki przekrawamy na pół wyjmujemy pestki, lekko blendujemy. Potem podgrzewamy z cukrem, goździkami i kakao około 10 minut pod przykryciem. Zdejmujemy pokrywkę, wyjmujemy goździki, dodajemy kardamon, cynamon i gotujemy na wolnym ogniu około 10-15 minut. Na koniec dodajemy czekoladę, mąkę kukurydzianą i dusimy jeszcze kilka minut. Masę studzimy. Ciasto. Wszystkie składniki miksujemy, lub zagniatamy ręcznie. Białka zostawiamy do smarowania ciasta. Większość ciasta wykładamy do blaszki, rozklepujemy na spód i boki na wysokość około 2-3 cm. Resztę ciasta zawijamy w folię i razem z ciastem w blaszce chowamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Wyjmujemy ciasto w blaszce nakłuwamy spód, przykrywamy folią aluminiową z obciążeniem i podpiekamy około 20 minut do lekkiego przyrumienienia. Zdejmujemy folię i możemy jeszcze 5 minut podpiec środek. Ciasto studzimy. Z reszty ciasta wycinamy listki. Na wystudzony spód wykładamy masę czekośliwkę , dekorujemy listkami, które smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy Pieczemy w 180 C około 30 minut.