Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto dla teścia to wypiek, który zrobi wrażenie nawet na najbardziej wymagającym gościu rodzinnego spotkania. Każdy kęs to jest jak przyjemna rozmowa przy stole, w której smaki czekolady, kawy i whisky łagodzą wszelkie rodzinne różnice. Deser jest tak pyszny, że nawet wymagający teść nie odmówi dokładki. A może nawet poprosi, aby zapakować dodatkową porcję do domu.
Tortownica: średnica 24 cm
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 115
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4126
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 166
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 115
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4126
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 166
Składniki
Dno tortownicy (24 cm) wyłóż papierem do pieczenia, masłem wysmaruj boki i odstaw. W rondelku umieść napar z kawy, whisky, miękkie masło, kakao i połową potrzebnego cukru. Ustaw rondelek na małym ogniu i podgrzewaj, stale mieszając, aż masło się rozpuści. Następnie odstaw do lekkiego przestudzenia na około 10 minut. Przesiej mąkę do oddzielnej miski, po czym wymieszaj z sodą i solą. Jajka utrzyj z drugą porcją cukru i ekstraktem z wanilii na jasną, puszystą masę.
Do masy jajecznej stopniowo wlewaj przestudzoną masę czekoladową, a na końcu mieszankę mączną (partiami). Wymieszaj do połączenia składników i przelej ciasto do przygotowanej tortownicy. Wyrównaj powierzchnię.
Wstaw blaszkę do pieca nagrzanego do 180° C i piecz 40-50 minut. Po wbiciu i wyjęciu patyczka nie powinien być oblepiony surowym ciastem, choć powinien być lekko wilgotny. Placek pozostaw w piekarniku przez ok. 15 minut, po czym wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia.
W kąpieli wodnej rozpuść połamaną czekoladę, następnie dodaj miękkie masło i mieszaj do połączenia. Na koniec dolej łyżkę whisky i wymieszaj. Dodatek alkoholu sprawi, że glazura będzie sie ładnie błyszczała. Odepnij boki tortownicy i polej ciasto polewą czekoladową. Ciasto dla teścia jest już gotowe. Można go kroić i podawać. Jeśli chcesz, aby deser wyglądał jeszcze bardziej elegancko, posyp go posiekanymi orzechami lub udekoruj wiśniami z nalewki lub konfitury.