Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania według przepisu Ewy Wachowicz jest ciastem uniwersalnym, doskonałym do każdego wypieku – słodkich drożdżówek z owocami i kruszonką lub ciast z mięsnym albo warzywnym nadzieniem. Ta wersja drożdżówki z pewnością stanie się twoją ulubioną, ponieważ unikasz długiego i męczącego zagniatania ciasta. Wystarczy, że wsypiesz wszystkie składniki warstwowo, w odpowiedniej kolejności i zaczekasz, aż wyrośnie, a następnie przemieszasz ciasto łyżką.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 29994
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9665
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2154
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4147
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 858
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 29994
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9665
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2154
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4147
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 858
Składniki
Weź dużą miskę, a na jej dno pokrusz drożdże. Następnie dodaj cukier, roztrzepane jajka, olej, podgrzane mleko, przesianą mąkę i sól. Pamiętaj, aby zachować właściwą kolejność dodawania składników. Poszczególne elementy ciasta muszą być wykładane równomiernie, aby tworzyły warstwy.
Tak przygotowane ciasto przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 godziny, aby wyrosło i podwoiło swoją objętość. Po tym czasie przemieszaj łyżką wszystkie składniki ciasta lub wyrób mikserem dzięki specjalnemu hakowi do wyrabiania ciasta. Ciasto jest gotowe, gdy przestaje się przyklejać i ładnie odchodzi od ręki.
Nadszedł właściwy moment, by przełożyć ciasto do blaszki, dodać ulubione dodatki, np. świeże owoce lub farsz z kapusty kiszonej i leśnych grzybów i upiec w piekarniku.
Ciasto drożdżowe ma tę właściwość, że możesz je przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Wystarczy podzielić ciasto na części, posmarować olejem i włożyć do worków strunowych lub szczelnych pojemników na żywność. Należy pamiętać, że ciasto drożdżowe rośnie nawet w lodówce, więc warto wybrać nieco większe worki i naczynia do przechowywania.