Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z owocami i kruszonką

Przepis dnia 2021-08-17
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z owocami i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 141 Ocena: 4573

Dodano:

Odsłon: 13155

Prosta wersja pysznego ciasta drożdżowego z sezonowymi owocami i kruszonką

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 35 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 średnie jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 300-400 g owoców
  • Kruszonka:
  • 80 g mąki
  • 40 g cukru
  • 50 g masła
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z owocami i kruszonką

Przygotowanie

  1. Połowę mąki wysyp na dno miski, dodaj roztrzepane jajka, pokruszone drożdże, cukry, mleko i olej
    Wszystko zasyp resztą mąki
    Przykryj miskę ściereczką i odstaw na ok. 8 godzin

  2. Po tym czasie ciasto dokładnie wymieszaj

    * Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dosyp nieco mąki

    Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzyj w palcach do powstania okruchów
    Wyłóż ciasto na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia
    Na górze poukładaj owoce wciskając je nieco w ciasto
    Posyp kruszonką
    Włóż ciasto do zimnego piekarnika i nastaw temperaturę na 180°C, piecz przez 40 min

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń