Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Banalnie prosty przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 3 godziny, następnie wymieszać składniki i upiec w piekarniku. Po upieczeniu otrzymamy idealnie puszyste, miękkie ciasto drożdżowe z owocami. Sprawdzi się jako deser do kawy lub herbaty. Można zabrać je również na piknik lub do pracy na drugie śniadanie.
blaszka 26x30 cm
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 541
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 780
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 541
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 780
Składniki
Mleko podgrzewamy przez chwilę w garnku lub w mikrofali, tak aby nabrało letniej temperatury.
Jajka wbijamy do miski i rozbijamy przy użyciu widelca.
Do dużej miski wrzucamy kolejno: - rozkruszone drożdże, - cukier, - roztrzepane jajka, - olej, - lekko ciepłe mleko, - przesianą mąkę, - szczyptę soli. Pamiętamy o zachowaniu tej kolejności!
Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na trzy godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie odkrywamy ściereczkę, mieszamy wszystkie składniki ze sobą.
Prostokątną blachę o wymiarach 26x30 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Ciasto drożdżowe przelewamy do formy. Na górze układamy umyte truskawki.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 34-40 minut. Pieczemy do suchego patyczka.