Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe nadziewane czekoladą i udekorowane kruszonką to prawdziwy pewniak - posmakuje całej rodzinie. Jeżeli szukasz pomysłu na prosty wypiek do kawy i herbaty, z pewnością sprawdzi się doskonale. Przepis na alpejski makaron z cheddarem pochodzi z 538. odcinka programu "Ewa gotuje".
Wielkopiątkowe specjały.
Odsłon: 2250
Wielkopiątkowe specjały.
Odsłon: 2250
Składniki
Mleko podgrzać. Posłodzić. Dodać masło. Gdy się roztopi wsypać drożdże. Wymieszać i odstawić.
Mąkę przesiać do miski. Dodać jajko i żółtko (białko odłożyć na później). Uperfumować pastą waniliową. Wlać mleko z masłem i drożdżami. Posolić. Wymieszać drewnianą łyżką, następnie wyrobić. Przykryć i zostawić w spokoju, żeby wyrosło.
Zrobić kruszonkę. Do mąki dodać cukier i masło. Szybko zagnieść i wstawić do lodówki.
Przygotować nadzienie. Czekoladę drobno posiekać. Przełożyć do miski. Posłodzić. Przyprawić cynamonem. Wlać roztopione masło i wymieszać.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 45 cm. Nałożyć czekoladę z cynamonem, zostawiając jeden brzeg bez nadzienia (2-3 cm). Krawędzie posmarować białkiem. Zwinąć. Końce skleić. Roladę złożyć na pół i zapleść jak warkocz. Przełożyć na papier do pieczenia i włożyć do keksówki. Przykryć i odstawić na 15 minut.
Wyrośniętą drożdżówkę posmarować białkiem i posypać kruszonką.
Piec przez 30-35 minut w temp. 180 st. C. Wystudzić.