Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł zaczerpnięty z mojej książki z czasów szkolnych,delikatnie zmodyfikowany wedle mojego gustu.Smaczne ciasto,zawsze się udaje,przepis zawiera podstawy więc nawet osobie która nigdy nie robiła ciasta drożdżowego na pewno się uda!! :)
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 63
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 129
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 53
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 63
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 129
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 53
Składniki
Mąkę należy przesiać przez sitko i połączyć z drożdżami suszonymi.
Jajka należy połączyć z cukrem na jednolitą masę.
Masło rozpuścić i ostudzić.
Mleko delikatnie podgrzać.
Do mąki wlewamy najpierw mleko ,delikatnie mieszamy,później wlewamy masę jajeczną i wyrabiamy na gładkie ciasto,żeby delikatnie odchodziło od ręki,pod sam koniec wyrabiania dodajemy ostudzony tłuszcz(masło lub margarynę).Ciasto musi być gładkie i dość ciężkie.Pozostawiamy do wyrośnięcia ok 30 minut w ciepłym miejscu.
Po wyrośnięciu ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem(26cm) i rozkładamy na nim dżem.
Ja zrobiłam jeszcze kruszonkę(posypkę).OTO SKŁADNIKI: mąka 80g ,masło 50g,cukier puder 50g.Składniki zagnieść i pokruszyć na dżem.;Piec w 180st ok 30-40 minut.