Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 105 Ocena: 6915
Dodano: 31.08.2009
Odsłon: 21797
5-6 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Mąkę należy przesiać przez sitko i połączyć z drożdżami suszonymi.
Jajka należy połączyć z cukrem na jednolitą masę.
Masło rozpuścić i ostudzić.
Mleko delikatnie podgrzać.
Do mąki wlewamy najpierw mleko ,delikatnie mieszamy,później wlewamy masę jajeczną i wyrabiamy na gładkie ciasto,żeby delikatnie odchodziło od ręki,pod sam koniec wyrabiania dodajemy ostudzony tłuszcz(masło lub margarynę).Ciasto musi być gładkie i dość ciężkie.Pozostawiamy do wyrośnięcia ok 30 minut w ciepłym miejscu.
Po wyrośnięciu ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem(26cm) i rozkładamy na nim dżem.
Ja zrobiłam jeszcze kruszonkę(posypkę).OTO SKŁADNIKI: mąka 80g ,masło 50g,cukier puder 50g.Składniki zagnieść i pokruszyć na dżem.;Piec w 180st ok 30-40 minut.
Na skróty
Komentarze do przepisu (14)

skubaniecc 03 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
Naprawdę dobry przepis! polecam! :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

agulam22 10 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
Ja znam proporcje takie: na każde 100g mąki dodajemy 10g świeżych drożdży.Zawsze ją stosuję i ciasta wychodzą puszyste. W przepsie jest 500g mąki więc polecam dodać 50g drożdży.Pozdrawiam.0 Kto głosował? | Odpowiedz

Mateusz15 30 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
7g drożdży suszonych to 25g drożdży świeżych. Zawsze stosuję tą proporcję i jest dobrze ;)0 Kto głosował? | Odpowiedz

agulam22 22 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
hej ,jeżeli chcesz dodać świeże drożdże to powinno być ich ok 50g0 Kto głosował? | Odpowiedz

mysz204 20 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
czy moga byc zwykle drozdze nie suszone???? ile ????0 Kto głosował? | Odpowiedz

lalka30 19 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
upiekłam i było bardzo dobre !!! jedyna jego wada to to ze szybko znika :)))0 Kto głosował? | Odpowiedz

Jagoda50 07 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
Upiekłam ,według Twojego przepisu i musze przyznac,że jest bardzo smaczne.Ciasta drozdżowe domowego wypieku to moje ulubione ciasto.Dzieki za przepis.Pozdrawiam0 Kto głosował? | Odpowiedz

wiktoria2208 20 października 2009Zgłoś do usunięcia
MNIAM MNIAM ale mam smaka na to ciacho az jutro zrobie!!pycha0 Kto głosował? | Odpowiedz

ktosik 01 września 2009Zgłoś do usunięcia
na pewno wypróbuję, a na razie do ulubionych =) pozdrawiam ;]0 Kto głosował? | Odpowiedz

poziomka06 01 września 2009Zgłoś do usunięcia
Witam,a ja zdejmuję całą skórę mięso mielę razem z wątróbką(oddzielone od skóry),dodaję namoczoną bułkę,jajka,rodzynki,przyprawy i tą masą nadziewam skórę ,zaszywam i piekę.Można dodac również natkę ale jak kto lubi.Naprawdę pyszne!!!
iga
0 Kto głosował? | Odpowiedz