Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 613
Dodano: 09.09.2015
Odsłon: 45420
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotować rozczyn z drożdży dodając odrobinę mleka,cukru i soli.
Utrzeć jajka z cukrem , w międzyczasie roztopić tłuszcz z mlekiem i cukrem wanilinowym.
Utarte jajka wlać do schłodzonego ( nie zimnego) mleka .
Następnie dodać do wyrośniętych drożdży.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Dodać przesianą mąkę wymieszać drewnianą łyżką i ponownie zostawić do wyrośnięcia. Ciasto nie wymaga wyrabiania ręką-wystarczy drewniana łyżka.
Po wyrośnięciu wyłożyć do formy,posmarować białkiem i posypać wcześniej przygotowaną kruszonką.
Zostawić do wyrośnięcia.
Wstawić ciasto na 10 min do nagrzanego piekarnika na 150 st. nie zamykając. Po tym czasie podnieśc temp. do 180 st. i piec oko. 45 min.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

KuchniauPoli 30 stycznia 2018Zgłoś do usunięcia
smakowite :)0 Kto głosował? | Odpowiedz