Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 832 Ocena: 16527
Dodano: 12.04.2017
Odsłon: 3779
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
1. Kruszonka
Do mąki dodajemy cukier puder i zmielone orzech mieszamy.
Zimną margarynę kroimy w cząstki i dodajemy do mąki.
Szybko niezbyt dokładnie łączymy składniki i odstawiamy do lodówki.
Ciasto
Mleko lekko podgrzewamy.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Drożdże rozcieramy z cukrem i rozprowadzamy kilkoma łyżeczkami mleka.
Pozostawiamy do wyrośnięcia.
Ucieramy żółtka z cukrami do białości.
Po wyrośnięciu rozczynu dodaje my go do przesianej mąki razem z utartymi jajkami , mlekiem i olejem.
Wszystko wyrabiamy dokładnie napowietrzając ciasto.
2. Ciasto dostawiamy do wyrośnięcia. Przykrywamy miskę lnianą ściereczką.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie nierówne części.
Wykładamy dwie tortownice lekko dociskając ciasto.
Na wierzch ciasta wykładamy kruszonkę ( skubiemy , rozcieramy).
Wstawiamy do piekarnika 160-180 C na około 50-60 minut
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)