Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe z orzechową kruszonką

Ciasto drożdżowe z orzechową kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 644 Ocena: 11802

Dodano:

Odsłon: 3503

Stara receptura, dokładnie takie robiła moja babcia i mama. Ciasto pięknie wyrasta. Przepis na dwie tortownice 16 i 22 cm.

Składniki

  • mąka pszenna 1 kg
  • drożdże 10 dag + z łyżeczka cukru
  • 5 żółtek
  • cukier 13 dag
  • olej rzepakowy 1/2 szklanki
  • 1,5 szklanki mleka
  • cukier waniliowy
  • Kruszonka : zmielone orzechy 5 dag
  • cukier puder 5 dag
  • mąka 5,5 dag
  • margaryna 7,5 dag
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto drożdżowe z orzechową kruszonką

Przygotowanie

  1. 1. Kruszonka
    Do mąki dodajemy cukier puder i zmielone orzech mieszamy.
    Zimną margarynę kroimy w cząstki i dodajemy do mąki.
    Szybko niezbyt dokładnie łączymy składniki i odstawiamy do lodówki.
    Ciasto
    Mleko lekko podgrzewamy.
    Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
    Drożdże rozcieramy z cukrem i rozprowadzamy kilkoma łyżeczkami mleka.
    Pozostawiamy do wyrośnięcia.
    Ucieramy żółtka z cukrami do białości.
    Po wyrośnięciu rozczynu dodaje my go do przesianej mąki razem z utartymi jajkami , mlekiem i olejem.
    Wszystko wyrabiamy dokładnie napowietrzając ciasto.
    2. Ciasto dostawiamy do wyrośnięcia. Przykrywamy miskę lnianą ściereczką.
    3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie nierówne części.
    Wykładamy dwie tortownice lekko dociskając ciasto.
    Na wierzch ciasta wykładamy kruszonkę ( skubiemy , rozcieramy).
    Wstawiamy do piekarnika 160-180 C na około 50-60 minut

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń