Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe z serem, truskawkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z serem, truskawkami i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 1829

Dodano:

Odsłon: 11001

Pyszne ciasto drożdżowe, mięciutkie, smaczne nie tylko w pierwszy dzień. Równie smaczne z innymi owocami, np z borówkami czy malinami.

Składniki

  • NA CIASTO:
  • 400 g mąki pszennej ( część mąki pszennej można zastąpić kukurydzianą, np 150 g )
  • 40 g drożdży
  • 80 g cukru
  • 1 całe jajko
  • 120 ml mleka
  • 120 g masła
  • szczypta soli
  • łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • NA MASĘ SEROWĄ:
  • 450 - 500 g sera ( najlepiej gotowego sera na serniki )
  • 2 całe jajka
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/4 szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • NA KRUSZONKĘ:
  • 80 g masła
  • 80 g cukru
  • 160 g mąki
  • DODATKOWO: ok 30 - 40 dkg truskawek
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z drożdży, łyżeczki cukru, odrobiny ciepłego mleka i łyżeczki mąki przygotować rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia.

  2. Masło stopić i przestudzić.

  3. Mleko lekko podgrzać.

  4. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, całe jajko, szczyptę soli, skórkę z cytryny. Wlać mleko i przestudzone masło oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie ciasto.

  5. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  6. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód formy, delikatnie zawijając go około 1 cm na ścianki blaszki.

  7. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.

  8. W tym czasie przygotować masę serową: ser dokładnie wymieszać łyżką z dwoma całymi jajkami, sokiem z cytryny, cukrem i cukrem waniliowym do powstania jednolitej masy

  9. Z podanych wyżej składników przygotować kruszonkę: masło rozetrzeć z cukrem i mąką do uzyskania większych i mniejszych okruchów.

  10. Po 15 minutach na ciasto nałożyć masę serową. Na serze ułożyć umyte i odszypułkowane truskawki delikatnie dociskając do sera ( truskawki powinny być na serze tylko lekko dociśnięte, a nie wciśnięte w głąb, ). Całość równomiernie posypać kruszonką.

  11. Piec w temperaturze 180 stopni około 45-50 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

maluszekk 30 czerwca 2013 Właśnie się nim zajadam, jest przepyszne i bardzo łatwe w wykonaniu. Gorąco pozdrawiam :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 27 czerwca 2013 Wygląda bardzo apetycznie.Uwielbiam połączenie sera,ciasta i owoców:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń