Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 81 Ocena: 1633

Dodano:

Odsłon: 1321

Jedno z moich ulubionych sezonowych wypieków bo z owocami.

Składniki

  • 3 szkl. mąki tortowej
  • 3/4 szkl.cukru
  • 0,5 kostki masła lub margaryny stopionej i przestudzonej
  • Pół kostki świeżych drożdży
  • 1 szkl.ciepłego mleka
  • ok. 0,5 kg. wydrelowanych wiśni
  • Kruszonka
  • 0.5 kostki masła
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 szkl.mąki
  • 2 żółtka i 1 całe jajko
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać przesianą mąkę zrobić dołek wsypać cukier, rozkruszyć drożdże, wlać ciepłe mleko poczekać aż drożdże zaczną pracować wówczas lekko wymieszać dodać roztrzepane jajka i masło.
    Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką aż ciasto będzie odchodziło od brzegów,następnie przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.

    W czasie rośnięcia ciasta z podanych składników zrobić kruszonkę i wstawić ją do lodówki.
    Przygotować wiśnie .
    Nagrzać piekarnik do 175 stopni.

  2. Blachę /35-45 cm/wyłożyć papierem do pieczenia na to ciasto/zmoczyć dłonie w ciepłej wodzie/wyrównać powierzchnię,wyłożyć wiśnie i posypać kruszonką .Odstawić na ok.30 min.aby ciasto "ruszyło"
    Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok.45 minut.Można wierzch posypać cukrem pudrem bo jak wiadomo wiśnie to kwaśne owoce.

    SMACZNEGO
    -------------------

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 13 października Uwielbiam ciasta drożdżowe z kruszonką i kwaśnymi owocami:) I oczywiście to ciasto jest najlepsze jeszcze ciepłe - prosto z piekarnika:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń