Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe ze śliwkami można upiec na wiele sposobów. Poniżej znajdziesz przepis na placek w stylu niemieckim – z cienką warstwą ciasta i dużą ilością pokrojonych w ćwiartki śliwek.
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
Składniki
Pokruszone drożdże zasyp łyżką cukru, zalej mlekiem i wymieszaj (do rozpuszczenia się drożdży). Dodaj 3 łyżki mąki i rozrób zaczyn tak, by nie miał grudek. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Resztę mąki przesiej przez sitko do miski. Dodaj szczyptę soli. W osobnym naczyniu utrzyj jajka z resztą cukru. Połącz wszystkie składniki (mąkę z solą, jajka z cukrem i zaczyn), stopniowo dodając do nich płynne masło. Wyrób na gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Pokrój schłodzone masło na mniejsze kawałki i połącz wszystkie składniki na kruszonkę. Rozcieraj je palcami – nie zagniataj. Gdy powstaną niewielkie grudki, odstaw kruszonkę do lodówki.
Umyj śliwki, przekrój każdą na pół i usuń pestkę. Następnie przekrój każdą połówkę tak, by uzyskać ćwiartki śliwek.
Wyrośnięte ciasto rozprowadź na dużej, natłuszczonej blasze (np. o wymiarach 40x30 cm). Na cieście rozłóż równomiernie śliwki. Oprósz je cukrem trzcinowym i – jeśli lubisz – cynamonem. Tak przygotowane ciasto pozostaw pod przykryciem jeszcze na 30 minut. Następnie przysyp równomierną warstwą schłodzonej kruszonki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 40 minut. Piecz do „suchego patyczka”.