Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe ze śliwkami można upiec na wiele sposobów. Poniżej znajdziesz przepis na placek w stylu niemieckim – z cienką warstwą ciasta i dużą ilością pokrojonych w ćwiartki śliwek.
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 109
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 172
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 931
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3015
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 258
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 109
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 172
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 931
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3015
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 258
Składniki
Pokruszone drożdże zasyp łyżką cukru, zalej mlekiem i wymieszaj (do rozpuszczenia się drożdży). Dodaj 3 łyżki mąki i rozrób zaczyn tak, by nie miał grudek. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Resztę mąki przesiej przez sitko do miski. Dodaj szczyptę soli. W osobnym naczyniu utrzyj jajka z resztą cukru. Połącz wszystkie składniki (mąkę z solą, jajka z cukrem i zaczyn), stopniowo dodając do nich płynne masło. Wyrób na gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Pokrój schłodzone masło na mniejsze kawałki i połącz wszystkie składniki na kruszonkę. Rozcieraj je palcami – nie zagniataj. Gdy powstaną niewielkie grudki, odstaw kruszonkę do lodówki.
Umyj śliwki, przekrój każdą na pół i usuń pestkę. Następnie przekrój każdą połówkę tak, by uzyskać ćwiartki śliwek.
Wyrośnięte ciasto rozprowadź na dużej, natłuszczonej blasze (np. o wymiarach 40x30 cm). Na cieście rozłóż równomiernie śliwki. Oprósz je cukrem trzcinowym i – jeśli lubisz – cynamonem. Tak przygotowane ciasto pozostaw pod przykryciem jeszcze na 30 minut. Następnie przysyp równomierną warstwą schłodzonej kruszonki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 40 minut. Piecz do „suchego patyczka”.