Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe ze śliwkami można upiec na wiele sposobów. Poniżej znajdziesz przepis na placek w stylu niemieckim – z cienką warstwą ciasta i dużą ilością pokrojonych w ćwiartki śliwek.
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 43
Polecam.
Odsłon: 927
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 249
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 104
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 43
Polecam.
Odsłon: 927
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 249
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 104
Składniki
Pokruszone drożdże zasyp łyżką cukru, zalej mlekiem i wymieszaj (do rozpuszczenia się drożdży). Dodaj 3 łyżki mąki i rozrób zaczyn tak, by nie miał grudek. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Resztę mąki przesiej przez sitko do miski. Dodaj szczyptę soli. W osobnym naczyniu utrzyj jajka z resztą cukru. Połącz wszystkie składniki (mąkę z solą, jajka z cukrem i zaczyn), stopniowo dodając do nich płynne masło. Wyrób na gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Pokrój schłodzone masło na mniejsze kawałki i połącz wszystkie składniki na kruszonkę. Rozcieraj je palcami – nie zagniataj. Gdy powstaną niewielkie grudki, odstaw kruszonkę do lodówki.
Umyj śliwki, przekrój każdą na pół i usuń pestkę. Następnie przekrój każdą połówkę tak, by uzyskać ćwiartki śliwek.
Wyrośnięte ciasto rozprowadź na dużej, natłuszczonej blasze (np. o wymiarach 40x30 cm). Na cieście rozłóż równomiernie śliwki. Oprósz je cukrem trzcinowym i – jeśli lubisz – cynamonem. Tak przygotowane ciasto pozostaw pod przykryciem jeszcze na 30 minut. Następnie przysyp równomierną warstwą schłodzonej kruszonki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 40 minut. Piecz do „suchego patyczka”.