Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto dyniowe na herbatnikach

Ciasto dyniowe na herbatnikach

Autor:

Przepisów i artykułów: 991 Ocena: 20601

Dodano:

Odsłon: 5607

Ciasto kremowe bez pieczenia z pyszną dynią. U nas jest od kilku lat i wciąż go kochamy. Inspiracja - przepis Anety G. Robiłam go kilka dni temu, ale sprzęt elektroniczny ze mną nie współpracował. Ale mam stare zdjęcie więc mam co pokazać :)

Składniki

  • śmietana 30 % 600 ml
  • serek mascarpone 300 g
  • puree z dyni 380 g
  • kardamon, cynamon, anyż 1 łyżeczka
  • cukier puder 6 łyżek + cukier waniliowy 1/2 łyżki
  • żelatyna 2 lekko czubate łyżeczki gorąca woda 1/4 szklanki ( 60-62 ml )
  • herbatniki kakaowe z dodatkiem czekolady czekolada gorzka do dekoracji kilka cząstek
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto dyniowe na herbatnikach

Przygotowanie

  1. Blaszka 24 X 24 cm, wyłożona folią przezroczystą.
    Śmietana i serek powinny być dobrze schłodzone.
    Śmietankę miksujemy na sztywną masę.
    Dzielimy na dwie części.
    Do dobrze rozmieszanego serka dodajemy początkowo 2-3 łyżki śmietany i 3 łyżki przesianego cukru pudru z cukrem waniliowym.
    Dodajemy resztę śmietany i krótko miksujemy do gładkiej masy.
    Do drugiej części śmietany dodajemy puree z dyni, 3 łyżki pudru, cynamon, kardamon i anyż.
    Delikatnie łączymy do połączenia.
    Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Mieszając wlewamy do masy dyniowej.
    W blaszce układamy :
    *herbatniki
    * 1/3 kremu z dyni
    * połowę kremu śmietankowego.
    *herbatniki
    *krem z dyni
    * krem śmietankowy
    *herbatniki
    *krem z dyni
    Na wierz ścieramy czekoladę.
    Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 17 października No i już to lubię, bo bez pieczenia ;p
Pysznie się zapowiada, więc będzie jak wykorzystać nasze dynie, czy też to co z nich już powstało :)

Artystka z Ciebie, ale to wiem od dawna. Świetne połączenie zdjęcia z tą jesienną grafiką :)
Odpowiedzi: 4 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń