Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste i mocno wilgotne ciasto dyniowe na oleju z dodatkiem aromatycznych korzennych przypraw. Idealny smakołyk na jesienne popołudnia. Jest banalnie proste do zrobienia. Wystarczy połączyć wszystkie składniki, przelać do formy, upiec i gotowe! Mikser nie będzie Wam potrzebny. Ciasto dyniowe udekorowane cukrem pudrem cudownie prezentuje się na talerzu.
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 173
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 61
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 87
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 173
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 61
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 87
Składniki
Puree z dyni: Dynię myjemy, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne z pestkami, następnie dzielimy na mniejsze kawałki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut (do miękkości). Upieczone i przestudzone kawałki dyni obieramy ze skórki, blendujemy na puree.
Puree z dyni przekładamy do miski, dodajemy cukier, olej i jajka. Składniki mieszamy do połączenia.
W osobnym naczyniu mieszamy suche składniki: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika i sól.
Do mokrych składników stopniowo dodajemy suche. Cały czas mieszamy.
Tortownicę o średnicy 21 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto studzimy na kratce. Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem.