Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto dyniowe ze śliwkami

Ciasto dyniowe ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3217

Dodano:

Odsłon: 1083

Czy mam jakąś propozycję na weekend? Po nieco chłodniejszym tygodniu w którym w ruch pewnie poszły już cieplejsze bluzy i płaszcze, no i rzecz jasna na otwarcie sezonu jesiennego w pełnej krasie proponuję rozgrzewające, aromatyczne ciasto. Nie byle jakie. Dyniowe. Jeżeli sceptycznie podchodzicie do tego warzywa, zwłaszcza do jego słodkich odsłon to miło się zaskoczycie. Jeżeli już jesteście jego fanami, zbliżający się weekend może zaowocować nowymi odkryciami kulinarnymi. Jeżeli starczy mi czasu to poodkrywam pewnie i ja, bo niedaleko odbędzie się Festiwal Dyni na który z chęcią się wybiorę. Ciasto a raczej placek z dyni zaskakuje smakiem. Główny składnik może pozostać tajemnicą kucharza-cukiernika, bo na prawdę trudno jest domyślić się nawet osobie wprawionej w kuchni co jest w środku. W mięciutkim cieście od serca doprawionym domową przyprawą do piernika schowałam dodatkowo porcje orzechów i rodzynków, w bogatszej, świątecznej wersji poeksperymentować możecie z ich większa domieszką i dodatkami w postaci kandyzowanych owoców i cykaty. Do takiego misz maszu bardzo dobrze pasują śliwki i myślę, że we wrześniu możemy z nich spokojnie korzystać. Nie tylko w knedlach.

Składniki

  • Ciasto dyniowe:
  • 4 jajka L
  • 1 szklanka cukru (200 g)
  • 1 szklanka oleju rzepakowego (230 g)
  • 1 1/2 szklanki puree dyniowego (420 g) *
  • 2 łyżeczki z górką domowej przyprawy do piernika (gotowej zazwyczaj należy dodać więcej)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść rodzynków
  • 1/3 – 1/2 szklanki orzechów włoskich (sprawdzą się tez laskowe, brazylijskie czy pinii)
  • + śliwki około 7 dużych sztuk)
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy do jego rozpuszczenia, następnie stopniowo dolewamy olej. Masę mieszamy z przygotowanym, wystudzonym (temp. pokojowa) puree i doprawiamy przyprawa oraz cynamonem. Do drugiej miski przesiewamy make wraz z sodą i proszkiem. Stopniowo dosypujemy do pierwszej miski cały czas mieszając. Orzechy siekamy niezbyt drobno, dodajemy do masy wraz z rodzynkami. Dużą tortownicę smarujemy margaryną i posypujemy brzegi mąką. Wylewamy ciasto, na wierzchu układamy śliwki pozbawione pestek (przecięciem do góry) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez mniej więcej 45 – 50 minut. Przed wyjęciem z pieca sprawdzamy patyczkiem.

  2. *Puree z dyni - Dynię z wierzchu myjemy. Następnie ostrym nożem przecinamy ją na pół (ja nóż wbijam zawsze ostrym końcem). Z dyni wyjmujemy nasiona (możemy rozłożyć je na gazecie i wysuszyć przy kaloryferze), a warzywo dzielimy podobnie jak jabłko na ósemki czy „dwunastki” w zależności od wielkości. Dynię rozkładamy na papierze do pieczenia i tak pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni (gdyby końcówki zaczęły się robić brązowe – przykrywamy folia aluminiową). Po 20 – 30 minutach sprawdzamy czy jest wystarczająco miękka, aby bez większych kłopotów dało się ją odseparować od skórki. Tak przygotowany miąższ blendujemy na gładkie puree. Nadmiar możemy zamrozić (jest to najpewniejszy, najtrwalszy sposób konserwacji akurat tego warzywa) lub zamknąć w słoiku i zapasteryzować (dynia od razu jest gotowa do użycia).
    Możecie te usłyszeć o metodzie polegającej na gotowaniu dyni, ja jednak jestem zwolenniczka piekarnikowej, ponieważ jest łatwiejsza, nie ma ryzyka przypalenia a produkt końcowy nie jest zbędnie rozwodniony. Tutaj wręcz przeciwnie – woda w części nam odparuje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń