Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Dyplomatka składa się z wielu warstw, które wbrew pozorom nie są trudne w wykonaniu. Całość opiera się na pysznie kruchym cieście francuskim, które przeplata się z waniliowym kremem i dżemem morelowym.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 16206
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4953
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 16206
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4953
Składniki
Ciasto francuskie rozwiń na blacie. Podziel je na dwie równe części. Ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Każdą część ciasta nakryj blachą, aby nie urosło w trakcie pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz około 15-20 minut do zarumienienia.
Przygotuj w tym czasie krem. W rondelku podgrzej mleko i śmietanę. Nie zagotowuj. Odstaw do wystudzenia.
W osobnym garnku ubij żółtka z cukrem do połączenia. Włącz palnik na małą moc. Dodaj mąkę i miksuj dalej. Na koniec wlej odrobinę aromatu waniliowego. Całość podgrzej, stopniowo dodając wcześniej przygotowane mleko ze śmietaną. Ubijaj cały czas i podgrzewaj na małym ogniu aż krem zgęstnieje. Następnie odstaw do wystudzenia w temperaturze pokojowej, a potem włóż do lodówki na 2 godziny.
Na upieczonym spodzie ciasta francuskiego rozłóż połowę przygotowanego kremu waniliowego. Na to ułóż herbatniki i posmaruj całość dżemem morelowym. Ponownie wyłóż krem waniliowy. Przykryj całość drugą częścią ciasta francuskiego i posyp obficie cukrem pudrem.