Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak już pewnie wiecie uwielbiam czekoladę, dlatego dzisiaj zapraszam na przepyszne ciasto inspirowane czekoladkami ferrero rocher. Ciemny wilgotny biszkopt do tego aksamitny krem czekoladowy z mascarpone i co najważniejsze mnóstwo laskowych orzechów. Pyszności :)
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 924
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 87
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2143
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4158
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 924
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 87
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2143
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4158
Składniki
BISZKOPT Białka ubijać na sztywną pianę, dodając stopniowo po łyżce cukru tak, aby cukier się rozpuścił. Następnie dodawać po jednym żółtku cały czas miksując na puszystą masę jajeczną. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko, a następnie dodać do ubitych jajek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach około 25x35 cm i piec w temp. 180° przez około 25-30 min (do suchego patyczka). Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. KREM CZEKOLADOWY Czekoladę pokroić na mniejsze kawałeczki. Śmietankę podgrzać do zagotowania i zalać wrzącą śmietanką połamaną czekoladę. Poczekać ok. minutki i wymieszać do idealnego rozpuszczenia czekolady tak aby w śmietance nie było grudek. Masę wystudzić, a następnie schładzać w lodówce przez min. 6 godzin. Schłodzoną śmietankę ubijać na wolnych obrotach, a następnie stopniowo dodawać serek mascarpone, można zwiększyć obroty uważając, aby masa się nie zwarzyła. Do kremu dodać posiekane orzechy laskowe i wymieszać delikatnie szpatułką. POLEWA CZEKOLADOWA Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, dodać śmietankę, podgrzać w mikrofali, co 10-15 sekund mieszając, aby czekolada się nie przypaliła. Do rozpuszczonej czekolady dodać pokrojone orzechy. NASĄCZENIE BISZKOPTU Kawę zaparzyć 1/3 szklanki wody, dodać cukier waniliowy i zostawić do wystudzenia.
PRZEŁOŻENIE CIASTA Blat biszkoptu -nasączenie–krem czekoladowy–blat biszkoptu–polewa czekoladowa
Smacznego
;)
:)